Επ’ αόριστον παρέτεινε την απαγόρευση στην εξαγωγή κρεμμυδιών η Ινδία, μια αιφνιδιαστική κίνηση που έρχεται πριν από τις γενικές εκλογές και πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τις υψηλές τιμές σε υπερπόντιες αγορές.

Η απαγόρευση που επέβαλε η Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του λαχανικού στον κόσμο, τον Δεκέμβριο επρόκειτο να λήξει στις 31 Μαρτίου. Οι έμποροι ανέμεναν ότι θα αρθεί, καθώς οι τοπικές τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή οι περιορισμοί στις εξαγωγές και η φετινή σοδειά δίνει νέες προμήθειες.

Επισιτιστική ασφάλειας: Νέα απειλή από τα κρεμμύδια της Ινδίας

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξέδωσε εντολή αργά την Παρασκευή ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας..

Οι τιμές των κρεμμυδιών σε ορισμένες αγορές χονδρικής στη Μαχαράστρα, τη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής κρεμμυδιών, έχουν πέσει στις 1.200 ρουπίες (14 δολάρια) ανά 100 κιλά από 4.500 ρουπίες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία ρεκόρ στις επερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν σε διάστημα σχεδόν επτά εβδομάδων από τις 19 Απριλίου.

Χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Μαλαισία, το Νεπάλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βασίζονται στις εισαγωγές από την Ινδία για να καλύψουν τα εγχώρια κενά στην προσφορά κρεμμυδιών με αποτέλεσμα η τιμή τους να εκτοξευτεί μετά την απαγόρευση.

«Η κίνηση της Ινδίας επιτρέπει στους ανταγωνιστές εξαγωγείς να αναφέρουν πολύ υψηλότερες τιμές, αφού οι αγοραστές δεν έχουν άλλη επιλογή» είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο  στέλεχος σε εξαγωγική εταιρεία με έδρα τη Βομβάη που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι η Ινδία, η οποία έχει συντομότερους χρόνους αποστολής από τους ανταγωνιστές της, όπως η Κίνα ή η Αίγυπτος, για πολλές αγορές, αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών κρεμμυδιών από τις ασιατικές χώρες.

Η χώρα εξήγαγε το ρεκόρ των 2,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων κρεμμυδιών κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή