Σαφέστερο μήνυμα σχετικά με την πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι αναμένεται να δώσει αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), σύμφωνα με το Bloomberg.

O διοικητής της Άντριου Μπέιλι έχει επισημάνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στη Βρετανία.

Ράμστεν (BoE): O πληθωρισμός στη Βρετανία συγκλίνει με τον αντίστοιχο της ευρωζώνης

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως από τους οικονομολόγους να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών στο 5,25% την Πέμπτη. Οι επενδυτές θα εστιάσουν στις ενδείξεις για να διαμορφώσουν άποψη για το αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο ως την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν την μείωση των επιτοκίων.

Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν οδηγήσει τις αγορές να στοιχηματίζουν για μια μία μόνο κίνηση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού πιθανώς τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο περιστερίσιος τόνος του Μπέιλι και του αναπληρωτή κυβερνήτη Ντέιβ Ράμστεν τον Απρίλιο οδήγησε ορισμένους οικονομολόγους να υπολογίσουν ότι η χρονική στιγμή της μείωσης των βρετανικών επιτοκίων μπορεί να είναι πιο κοντά  στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται ευρέως να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο.

Ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κοντά στο στόχο του 2% τον Απρίλιο αν και ορισμένοι από την εννεαμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής εξακολουθούν να ανησυχούν για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

«Η BοE ακούγεται όλο και πιο πολύ ως περιστέρι σε κάθε συνάντησή της φέτος» επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg Economics, Dan Hanson και Ana Andrade. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας αντίστοιχος τόνος τον Μάιο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν πρόσφατα επισημάνει μικρή ανησυχία για τις πρόσφατες ανοδικές εκπλήξεις δεδομένων».

Την απόφαση της κεντρικής τράπεζας θα ακολουθήσουν την Παρασκευή στοιχεία για το ΑΕΠ που προβλέπεται να δείξουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βγήκε από μια ρηχή ύφεση το πρώτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία θα δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 0,4% μετά από δύο διαδοχικές τριμηνιαίες μειώσεις πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή