Ανοδικά κινούνται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του αργού τον Ιούνιο για τις περισσότερες περιοχές. Επιπλέον η προοπτική για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα περιορίζεται, ανανεώνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμη στην περιοχή-κλειδί που παράγει πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 77 σεντς, ή 0,9%, στα 83,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στο West Texas Intermediate ήταν στα 78,98 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 87 σεντς ή 1,1%.

Χρυσός: Πρεμιέρα εβδομάδας με κέρδη

Την περασμένη εβδομάδα, και τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά τους σε τρεις μήνες, με το Brent να υποχωρεί περισσότερο από 7% και το WTI κατά 6,8%, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα αδύναμα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την πιθανή χρονική στιγμή μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου μειώθηκε επίσης καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν σε εξέλιξη.

Ωστόσο, οι προοπτικές για μια συμφωνία εξασθένησαν καθώς η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων και το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια από καιρό απειλούμενη επίθεση στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη Ράφα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «περιορισμένης εμβέλειας».

«Οι ειδήσεις ότι το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει και να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη Ράφα κινδυνεύει να εκτροχιάσει μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αναζωπυρώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που φαινόταν να εκτονώνονται», δήλωσε ο αναλυτής της IG markets, Tony Sycamore.

Στήριξε επίσης το πετρέλαιο η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το αργό που πωλήθηκε στην Ασία, τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, η δραστηριότητα των υπηρεσιών παρέμεινε σε επεκτατικό έδαφος για 16ο συνεχόμενο μήνα, ενώ η ανάπτυξη των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε και το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε σταθερά, ενισχύοντας τις ελπίδες για διαρκή οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities