Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης κατέγραψε αύξηση με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα έτος, τον Απρίλιο, καθώς η αναζωπύρωση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης υπεραντιστάθμισε τη βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά τη Δευτέρα.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο από 50,3 τον Μάρτιο, ξεπερνώντας μια προκαταρκτική εκτίμηση για 51,4 μονάδες.

Ευρωζώνη: «Ασθενείς» η Γαλλία και η Γερμανία – Τι αποκάλυψαν οι δείκτες PMI

Αυτός ήταν ο δεύτερος μήνας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και ο υψηλότερος από τον Μάιο του περασμένου έτους.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών καταγράφουν ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας τέλος στην έλλειψη δυναμισμού που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους», όπως δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ο δείκτης PMI του τομέα των0 υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 53,3 μονάδες από 51,5, πάνω από την αρχική εκτίμηση των 52,9 μονάδων και την υψηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Μάιο.

Μια άλλη έρευνα που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας την απόκλιση μεταξύ των δύο κλάδων.

Εντονη αισιοδοξία για το 2025

Η γενική αισιοδοξία για το επόμενο έτος παρέμεινε ισχυρή. Ο σύνθετος μελλοντικός δείκτης παραγωγής υποχώρησε ελαφρά από τις 61,6 μονάδες του Μαρτίου – το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022 – στις 61,6.

Υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες υπηρεσιών αναμένουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, με τον δείκτη απασχόλησης να σκαρφαλώνει στις 53,5 μονάδες από 52,3.

«Ενθαρρυντικά, η απασχόληση έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, ευθυγραμμιζόμενη με την άνοδο των νέων εργασιών και την ανάπτυξη του βιβλίου παραγγελιών, το οποίο γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση σε έντεκα μήνες», πρόσθεσε ο de la Rubia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή