Σε υψηλά εννέα ετών βρέθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, την ίδια στιγμή ωστόσο αποκάλυψαν τη συνεχή υποχώρηση της παραγωγής και μεταποίησης στις δύο κορυφαίες οικονομίες του μπλοκ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global αυξήθηκε στο 49,9 τον Μάρτιο, από 49,7 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, προσεγγίζοντας πλέον το επίπεδο του 50 που σηματοδοτεί επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα.

Fitch: Μεγάλο βαρίδι της Ευρώπης η Γερμανία – Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ [πίνακες]

Η ώθηση που πήρε ο δείκτης ήταν περισσότερο από τον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος κέρδισε μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ το εύρος μεταποίησης έπεσε απροσδόκητα σε χαμηλό τριών μηνών.

Η σταθεροποίηση του δείκτη PMI όμως κρύβει μια δύσκολη κατάσταση στη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες υπολείπονταν των άλλων μελών της ευρωζώνης, υποδεικνύοντας μια άνιση οικονομική εικόνα, σύμφωνα με την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Η νομισματική περιοχή των 20 μελών απέφυγε την ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, αν και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο και αύξηση της παραγωγής μόνο 0,5% για το ολόκληρο το έτος.

«Εάν ελπίζατε σε ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα το πρώτο τρίμηνο, ήρθε η ώρα να περιορίσετε τις προσδοκίες σας», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Ωστόσο, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Οι εταιρείες παραμένουν αισιόδοξες για τη μελλοντική παραγωγή».

Αρνητικά τα μηνύματα από Γαλλία και Γερμανία

Τα μηνύματα ωστόσο τόσο από την οικονομία της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας ήταν αρνητικά. Ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα από ό,τι τον Φεβρουάριο, και ενώ η ύφεση της Γερμανίας υποχώρησε, αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος προσέγγισε τη στασιμότητα.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές προκάλεσαν την πτώση του σχετικού δείκτη στο 41,6 από 42,5 τον Φεβρουάριο. «Η Γερμανία δεν επιστρέφει σε καλή τροχιά», σχολίασε ο de la Rubia. «Ο μεταποιητικός τομέας έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 με ανησυχητικό ρυθμό συρρίκνωσης, απηχώντας τα δεινά του προηγούμενου μήνα».

Η επιδείνωση στη Γαλλία οφειλόταν στην επιδείνωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν «τη διστακτικότητα των πελατών, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις» ως συνέπειες, σύμφωνα με την S&P Global.

Οι δύο οικονομίες τα πήγαν πρόσφατα χειρότερα από την ευρύτερη ευρωζώνη, όπου χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, αναπτύσσονται με σταθερούς ρυθμούς. Ενώ υπήρχαν ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές και στις δύο χώρες, η αύξηση των μισθών παρέμεινε σε ανησυχητικά επίπεδα — ειδικά για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπου το κόστος εργασίας διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή