Για χρόνια, ένα τεχνητό αρχιπέλαγος χτισμένο σε σχήμα παγκόσμιου χάρτη θεωρούνταν σύμβολο των υπερβολών που έφεραν το Ντουμπάι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τώρα, τα παιδιά ενός δισεκατομμυριούχου κατασκευαστή ακινήτων επιδιώκουν να αναβιώσουν το έργο με παραθαλάσσιες επαύλεις που ξεκινούν από 13,6 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Αλί Σατζουάνι, 33 ετών, και η αδερφή του Αμίρα, 29, σχεδιάζουν να χτίσουν 24 αρχοντικά, ένα beach club και δύο ελικοδρόμια μαζί με ειδικές θέσεις για σκάφη σε ένα νησί 111,500 τετραγωνικών μέτρων που αποκαλούν Amali. Ο πατέρας τους, Χουσαΐν Σατζουάνι, είναι ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας ανάπτυξης Damac Properties, με καθαρή περιουσία 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές

Το φιλόδοξο σχέδιο που ξεφούσκωσε το 2008

Η κρατική Nakheel είχε ολοκληρώσει τη δημιουργία του αρχιπελάγους The World με περισσότερα από 250 νησιά στον Περσικό Κόλπο για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Αλλά ο κατασκευαστής, ο οποίος δημιούργησε επίσης τα περίφημα νησιά σε σχήμα φοίνικα του Ντουμπάι, αναγκάστηκε να αναστείλει τις εργασίες σε όλα του τα έργα όταν η πιστωτική κρίση χτύπησε αργότερα εκείνο το έτος. Η πτώση των τιμών και το αυξανόμενο χρέος στη μητρική εταιρεία Dubai World οδήγησαν τελικά σε μια διάσωση από το γειτονικό Άμπου Ντάμπι.

Από τότε, η τύχη της αγοράς έχει αντιστραφεί και το εμιράτο είναι πλέον μία από τις αγορές ακινήτων με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Οι τιμές των κατοικιών, τα ενοίκια και οι πωλήσεις έχουν σημειώσει ρεκόρ, με τη βοήθεια μιας εισροής αγοραστών υψηλής καθαρής αξίας από όλο τον κόσμο. Οι πωλήσεις των αρχοντικών εκτινάχθηκαν στα ύψη με το Ντουμπάι να καταγράφει 431 συναλλαγές κατοικιών αξίας τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, που ήταν η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank.

Η έκρηξη βοήθησε το Ντουμπάι να αναβιώσει έργα που παρέμεναν αδρανή για σχεδόν 15 χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, οι εξελίξεις στο Palm Jebel Ali, το μεγαλύτερο από τα διάσημα τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα, και μαζί με έργα στα νησιά Deira έχουν προσελκύσει πλήθη αγοραστών κάποια αξίας έως 5 εκατομμυρίων δολαρίων που προσελκύουν πλήθη ενδιαφερομένων.

Έργο όλο προκλήσεις

Το νησί Amali, που πήρε το όνομά του από την εταιρεία των αδελφών, θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση των νησιών «Ουρουγουάη» και «Σάο Πάολο» που αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά. Από τις 24 προγραμματισμένες επαύλεις, οι 19 έχουν ήδη πουληθεί, είπε στο Bloomberg ο Αλί Σατζουάνι.

Η ανάπτυξη των νησιών του κόσμου θα είναι πρόκληση. Η τοποθεσία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω βάρκας μετά από 15λεπτο πλου από την πόλη, ενώ βασικές υποδομές όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Θα είναι επίσης μια δαπανηρή διαδικασία, καθώς ο κατασκευαστής θα πρέπει να αναλάβει εργασίες βυθοκόρησης, να πραγματοποιήσει βελτιώσεις εδάφους και θάλασσας και να χτίσει ένα υποθαλάσσιο τείχος γύρω από το νησί για να διατηρήσει τις παραλίες, είπε ο Σατζουάνι.

Το έργο της εταιρείας για την ανάπτυξη θερέτρου στις Μαλδίβες, το οποίο θα διαχειρίζεται το Mandarin Oriental Hotel, τους έχει προετοιμάσει για το έργο, είπε.

«Στο παρελθόν, υπήρχε άφθονη παραθαλάσσια γη διαθέσιμη εντός της πόλης», είπε ο Σατζουάνι. «Σήμερα, η παραλία του Ντουμπάι έχει κάπως εξαντληθεί και τα νησιά The World είναι ένα από τα τελευταία έργα όπου έχετε παρθένες παραλίες και κρυστάλλινα νερά, και αυτό ήταν που μας ενθάρρυνε να πάμε και να αναπτυχθούμε στα νησιά».

Οι επαύλεις θα ξεκινούν από 1.000 τετραγωνικά μέτρα και θα φτάνουν μέχρι τα 3.250 τετραγωνικά μέτρα και θα προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και στον εμβληματικό ορίζοντα της πόλης.

Ταραγμένη ιστορία

Τα αδέρφια Σατζουάνι δεν είναι οι πρώτοι που αναπτύχθηκαν στο τεχνητό αρχιπέλαγος, όπου τα νησιά ονομάζονται από χώρες και πόλεις, παρόλο που οι ίδιες οι χερσαίες μάζες δεν μοιάζουν με τα σχήματα αυτών των τοποθεσιών.

Η Anantara Hotels & Resorts άνοιξε ένα ακίνητο 70 δωματίων στο τμήμα «Νότιας Αμερικής» του αρχιπελάγους το 2022 και ένα beach club άνοιξε πριν από αυτό στο νησί «Λίβανος». Αλλά το έργο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένο, μια υπενθύμιση του ταραγμένου παρελθόντος του Ντουμπάι, όταν μια κερδοσκοπική φρενίτιδα οδήγησε σε μια από τις χειρότερες αστοχίες ακινήτων στον κόσμο.

Ο όμιλος Kleindienst της Αυστρίας ήταν από τους πρώτους που άρχισε να εργάζεται στο νησί με ένα έργο γνωστό ως Καρδιά της Ευρώπης πριν από μια δεκαετία. Το έργο μαστιζόταν από καθυστερήσεις με τα χρόνια, αλλά ο προγραμματιστής κατάφερε να ανοίξει τελικά το Cote d’Azur Monaco Hotel νωρίτερα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή