Στο αποκορύφωμα της πανδημίας και ενώ το Ντουμπάι αντιμετώπιζε μεγάλη έξοδο ομογενών και έντονο ανταγωνισμό από γειτονικούς επιχειρηματικούς κόμβους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν την κίνηση ματ. Με κυβερνητική καθοδήγηση, άρχισαν να ξεφεύγουν από το καθιερωμένο επί δεκαετίες μοντέλο πλούτου που βασιζόταν στα πετροδολάρια, συνδέοντας την κατοικία με την απασχόληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευρύνθηκαν τα κριτήρια για χορήγηση χρυσής βίζας, καταργήθηκε η απαίτηση της εντοπιότητας για τον πλειοψηφικό μέτοχο στις εταιρείες, μεταπήδησαν σε πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα (Δευτέρας-Παρασκευής) και νομιμοποίησαν τη συμβίωση για ανύπαντρα ζευγάρια.

Στόχος ήταν να εγκαταλείψει το Ντουμπάι τη φήμη του ως πόλης-περάσματος, προσελκύοντας ομογενείς και ενθαρρύνοντας ορισμένους από αυτούς να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, κάτι το οποίο φαίνεται πως απέδωσε, όπως γράφει το Bloomberg.

Economist: Μπορεί η τηλεργασία να προκαλέσει μια νέα κρίση;

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η πόλη είχε 411.802 ενεργές επιχειρηματικές άδειες το 2023, αυξημένες κατά 30% από το 2022 και κατά 75% από το 2021.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι δήλωσε ότι ο αριθμός των οντοτήτων που είναι εγγεγραμμένες εκεί αυξήθηκε κατά 26% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε πάνω από 5.500.

Η ελεύθερη ζώνη απασχολεί τώρα περίπου 41.600 άτομα — μια αύξηση κατά 15%.

Το άλμα στα εμπορικά ακίνητα

Ο αντίκτυπος είναι πιο εμφανής στην αγορά εμπορικών ακινήτων του εμιράτου. Η πληρότητα βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ σε αντίθεση με την πτώση της ζήτησης σε άλλες μεγάλες πόλεις – κέντρα επιχειρηματικότητας, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Στην οικονομική περιοχή του Ντουμπάι, γνωστή ως DIFC, η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένοι και τα ενοίκια εκτοξεύονται.

Ο πιο σημαντικός πύργος του επιχειρηματικού κόμβου είναι προς πώληση και θα μπορούσε να εκτιμηθεί έως και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ακίνητο στο DIFC συγκαταλέγεται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του Brookfield με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, σε μια εποχή που άλλα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες και του Canary Wharf του Λονδίνου – έχουν πληγεί από μειωμένη πληρότητα χώρων.

Παρατηρείται, δε, πως ενώ πολλές δυτικές αγορές εξακολουθούν να διατηρούν ένα υβριδικό μοντέλο ή ένα μοντέλο εξ αποστάσεως εργασίας, στο Ντουμπάι  χεδόν όλοι είναι πίσω στο γραφείο, όπως επισημαίνει ο Prathyusha Gurrapu, επικεφαλής έρευνας και συμβουλευτικής στην εταιρεία ακινήτων Cushman & Wakefield Core

Οικονομική Ελευθερία

Σίγουρα, ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες ενίσχυσαν όλη αυτή την εξέλιξη: Οι τραπεζίτες μετακόμισαν από την Ασία για να ξεφύγουν από τα lockdown, ενώ πλούσιοι Ρώσοι μετακόμισαν για να προστατεύσουν περιουσιακά τους στοιχεία μετά την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία το 2022. Επενδυτές κρυπτογράφησης συνέρρευσαν μαζί με πλούσιους Ινδούς που αναζητούσαν δεύτερη κατοικία, καθώς και νέους που αναζητούσαν εργασία από την Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις επέτρεψαν σε ορισμένους από τους νεοαφιχθέντες να δημιουργήσουν επιχειρήσεις.

Εκτός από την έκρηξη των εμπορικών ακινήτων, σημάδια εισροής είναι ορατά και αλλού. Οι λίστες αναμονής για σχολεία και συλλόγους είναι μεγάλες, ενώ οι κεντρικές οδικές αρτηρίες είναι συνήθως μποτιλιαρισμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του συγκοινωνιακού προγραμματισμού, η κυβέρνηση λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο πληθυσμός του Ντουμπάι θα αυξηθεί στα 5,8 εκατομμύρια το 2040 από πάνω από 3,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Οι τιμές των κατοικιών πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που είναι τα υψηλότερα της τελευταίας 20ετίας.

Τα μέσα ετήσια ενοίκια για βίλες έχουν αυξηθεί σε σχεδόν $88.500. Πέρυσι, οι αγοραστές έκαναν ουρές για σπίτια 5 εκατομμυρίων δολαρίων και ένας κατασκευαστής πούλησε σπίτια αξίας 844 εκατομμυρίων δολαρίων σε ώρες. Οι πωλήσεις κατοικιών αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο διπλασιάστηκαν το 2023.

Η χρυσή βίζα

Οι νέοι κανόνες έχουν ανατρέψει την αγορά ακινήτων του Ντουμπάι με πολλούς τρόπους. Οι τελικοί χρήστες αντιπροσωπεύουν πλέον το 44% των αγορών ακινήτων, έναντι 29% το 2019, σύμφωνα με τον μεσίτη ακινήτων Betterhomes.

Η ευελιξία που χαρακτηρίζει το καθεστώς της βίζας ενθαρρύνει σε σημαντικό βαθμό τη δημιουργία επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλη τη Μέση Ανατολή βλέπουν στη βιομηχανία της πληροφορίας το μέλλον και στρέφουν τον πετρελαϊκό πλούτο σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Για να προσελκύσουν τους κατάλληλους ανθρώπους για τέτοιες θέσεις εργασίας, οι αρχές των ΗΑΕ αναγνώρισαν τη σημασία της παροχής μακροπρόθεσμων οριζόντων και προβλεψιμότητας, θεμελιώδες κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων από την πλευρά των στελεχών επιχειρήσεων.

Καθοριστική για τη διασφάλιση αυτής της προϋπόθεσης είναιη  χρυσή βίζα.

Ωστόσο, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης πρωτοβουλίες για να κάνει το Ριάντ πιο ελκυστικό προορισμό, οι προκλήσεις παραμένουν. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, τρόπο ζωής και αρχές διοίκησης για μια εισροή ξένων υπαλλήλων και των οικογενειών τους. Ομοίως, ζητούμενο είναι το αν οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το σχετικά πιο ελεύθερο και πιο κοσμοπολίτικο Ντουμπάι για να μετακομίσουν εκεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή