Σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης εξελίσσεται το κρασί και ο οινοτουρισμός για τους αδελφούς Γεωργιάδη, μεγαλομετόχους της Premia Properties.

Η στρατηγική συνεργασία της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ με την ΤΕΜΕΣ, με σκοπό να αναπτύξουν τους  αμπελώνες Navarino Vineyards, η οποία πρόσφατα πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προχωρά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι επενδύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας.

Ελληνικά Οινοποιεία: Χρηματιστήριο και εξαγορές στα σχέδια της εταιρείας με μέτοχο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία νέου οινοποιείου 4.000 τ.μ. συνολικής επένδυσης κοντά στα 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2025 αρχές του 2026.

«Μέσω αυτής της σύμπραξης ενισχύεται ο στρατηγικός μας στόχος για παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας. Παράλληλα θα αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός στην Μεσσηνία σε συνεργασία με τις τουριστικές επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ οι οποίες έχουν αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο κος Μαρκάζος.

Στο επενδυτικό πλάνο θα συμμετέχει και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (μέλος του ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries και ο κύριος μέτοχος της Premia) για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών.

Εν τω μεταξύ στην Κρήτη, η ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην ανακαίνιση των 3 σουιτών, οι οποίες λειτουργούν στο εκεί οινοποιείο, με την εταιρεία να εξετάζει την αύξηση του αριθμού τους. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση  και στο οινοποιείο της Σαντορίνης, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος της περαιτέρω αξιοποίησης.

Δεσμευτική πρόταση για Τσάνταλη

Ο Ηλίας Γεωργιάδης μέσω της Ελληνικά Οινοποιία, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Τσάνταλης και «δεν θα τα παρατήσει, παρά την καθυστέρηση των πιστωτών», όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία.

Η Ελληνικά Οινοποιεία, η εταιρεία συμμετοχών υπό τη διοίκηση του Ηλία Γεωργιάδη, που το 2022 έσωσε την Μπουτάρης, εξαγόρασε ακολούθως το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη και συμμετέχει στη σύμπραξη της Premia Properties με τη Navarino Vineyards ΑΕ του ομίλου ΤΕΜΕΣ, διεκδικεί την Τσάνταλης με το ανάλογο «κούρεμα» στα δάνειά της.

Κινητικότητα

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η συναίνεση των πιστωτών, με την εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία να δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον προχωρώντας ήδη στη μίσθωση κάποιων από τους αμπελώνες του Τσάνταλη.

Εκτός από τα κτήματα του «μεγάλου ασθενούς» στο ραντάρ της Premia βρίσκονται και άλλοι αμπελώνες μικρότερων οινοποιητικών επιχειρήσεων με υγιή οικονομικά στοιχεία.

Ας σημειωθεί ότι στη δραστηριότητα των ομογενών από τη Σουηδία Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη όσον αφορά το κρασί υπάρχει διαχωρισμός παραγωγής και περιουσιακών στοιχείων. Τα ακίνητα (κτήματα, οινοποιεία, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.ά.) διαχειρίζονται από την Premia με την παραγωγή κρασιού να ανήκει στην Ελληνικά Οινοποιεία.

Οι Αντετοκούνμπο και η προοπτική του ΧΑ

Με ισχυρούς και αναγνωρίσιμους μετόχους, όπως οι Γιάννης, Θανάσης, Κώστας και Αλεξ Αντετοκούνμπο, οι οποίοι κατέχουν το 10% της Ελληνικά Οινοποιεία μέσω της εταιρείας τους ΑΝΤΕ Inc., η holding οδεύει προς το χρηματιστηριακό ταμπλό όταν θα έχει «ανεβάσει» τζίρους και θα διαθέτει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, πάντα στον κλάδο των ποτών.

Ήδη έχει δρομολογηθεί η επέκταση της παραγωγικής μονάδας του νερού Ιόλη και σε νέες κατηγορίες, με έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα που μεταξύ των άλλων προσφέρουν και οφέλη υγείας, όπως τα βιταμινούχα νερά και τα νερά με γεύσεις, ενώ εξετάζεται σοβαρά η προοπτική να μπει η εταιρεία στην κατηγορία των αποσταγμάτων, μια δραστηριότητα που διαθέτει η Τσάνταλης.

Επίσης σημαντική ώθηση στα έσοδα, που για την Μπουτάρης το 2023 ανήλθαν περί τα 14 εκατ. ευρώ και για το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη στα 6,5 εκατ. ευρώ, θα δώσει το νέο οινοποιείο που θα δημιουργηθεί μέσω της συνεπένδυσης ΤΕΜΕΣ και Premia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις