Πραγματικές μάχες δόθηκαν σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει τις αναταράξεις της πτώσης της Jumbo με αξιοσημείωτες αντοχές, καθώς ο Τιτάνας και η ΔΕΗ προέταξαν την άνοδό τους όχι μόνο για να διαφυλάξουν τις 1.470 μονάδες αλλά και να προσθέσουν μονάδες στον γενικό δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.477,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.467,59 μονάδων (-0,40%) και 1.477,88 μονάδων (+0,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 281,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,8 εκατ. τεμάχια αξίας 152 εκατ. ευρώ, με τα 109 εξ αυτών να είναι το πακέτο του 3% της Jumbo.

Wall Street: Σε διελκυστίνδα – Απογοήτευσε η Airbnb

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 3.585,56 μονάδες, ενώ στο +0,06 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.371,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 1.279,27 μονάδες.

Μονομαχίες στη Λ. Αθηνών

Από τη μία η Jumbo από την άλλη ο Τιτάνας. Μια συνεδρίαση που δοκίμασε τα νεύρα πολλών στο ΧΑ, με τους δύο τίτλους πραγματικά να κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα επικρατήσει και θα επηρεάσει τον γενικό δείκτη. Την ίδια ώρα, ένας τρίτος «πρωταγωνιστής» αναδύθηκε, αυτός του τζίρου, με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές να μαρτυρούν ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών όχι μόνο είναι ισχυρό, αλλά εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία έστω και μικρής διόρθωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκτός των 109 εκατ. ευρώ που «πρόσθεσε» στον τζίρο το πακέτο του 3% της Jumbo, άλλα 43 εκατ. ευρώ έγιναν επίσης μέσω πακέτων.

Εκτός όμως της Jumbo και του Τιτάνα, οι οποίοι δικαίως βρέθηκαν στο επίκεντρο, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των συναλλαγών, με τις τρεις συστημικές μάλιστα να διακινούν πάνω από τα μισά τεμάχια εκείνων που διακινήθηκαν σε όλη την αγορά. Βέβαια οι μετοχές πέρασαν από μεγάλη δοκιμασία σήμερα, με τις πωλήσεις να απορροφούνται αποτελεσματικά, πλην εκείνων της Πειραιώς.

Πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), η σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ δεν μπορεί παρά να “μαγνητίσει” τα επενδυτικά βλέμματα που αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις εν μέσω ενός απαιτητικού διεθνούς περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις ξένων οίκων που τονίζουν τη βελτίωση των θεμελιωδών της χώρας μας, προσελκύουν νέα θεσμικά κεφάλαια στη λεωφόρο Αθηνών, προσθέτει ο κ. Στεριώτης. Διαγραμματικά, η ανοδική διάσπαση του  σχηματισμού  “cup with handle” (“κούπα με χερούλι”) στον ΓΔ ικανοποιεί τους long, ενώ δεν αφήνει σε ησυχία τους short και τους απόντες…

Σε επίπεδο μίκρο, τα δυνατά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα βελτιώνουν έμπρακτα τις μελλοντικές αποτιμήσεις και τις εν δυνάμει μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων “χαρτιών”, ενώ οι επιχειρηματικές ζυμώσεις συντηρούν τις προϋποθέσεις για την πολυθρύλητη επιστροφή στις 1.500 μονάδες του ΓΔ, στην οποία έχουμε αναφερθεί εδώ και μήνες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Τιτάν και ΔΕΗ ξεχώρισαν με το +3,6% που κατέγραψαν αμφότερες, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Quest, Autohellas, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Cenergy, Aegean, Alpha Bank και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η Jumbo “ταρακουνήθηκε” με το -7,33% που κατέγραψε, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Μυτιληναίος. Ο Σαράντης έκλεισε αμετάβλητος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών