Τα ομόλογα που εκδόθηκαν από ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές κρατικών χρεογράφων φέτος, αψηφώντας τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, το οποίο συχνά τρομάζει τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνες οικονομίες.

Τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών εκφρασμένα σε ξένα νομίσματα —κυρίως σε δολάριο— και αξιολόγηση τριπλού B «junk» ή χαμηλότερη απέφεραν συνολική απόδοση 4,9% για τους επενδυτές φέτος. Αυτό συγκρίνεται με απώλεια 3,3% για τον δείκτη ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, τα κέρδη ήρθαν καθώς η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας εξέπληξε τους επενδυτές, ενώ οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων ωφέλησαν χώρες όπως οι εξαγωγείς πετρελαίου Νιγηρία και Αγκόλα και η παραγωγός χαλκού Ζάμπια. Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη από δανειστές όπως το ΔΝΤ βοήθησε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους ή χρεοκοπίες όπως η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια.

Ομόλογα ΗΠΑ: Επιστρέφουν μαζικά οι επενδυτές – Τι βλέπουν να έρχεται

«Οι αναδυόμενες αγορές τα έχουν πάει πολύ καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς», δήλωσε ο David Hauner, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών στην Bank of America.

«Σαφώς η πιστωτική συνιστώσα των κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων οικονομιών έχει διατηρηθεί καλά επειδή τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απαίτηση των επενδυτών premium να διατηρούν πιο ριψοκίνδυνα χρέη αντί για ομόλογα των ΗΠΑ.

Τα προβλήματα από ΗΠΑ και ΕΕ

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνήθως προκαλούν προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες επειδή το κεφάλαιο παρασύρεται στις βελτιωμένες αποδόσεις των προσφερόμενων στις εγχώριες αγορές και επειδή το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους σε δολάρια ή σε ευρώ αυξάνεται.

Σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan, φέτος, οι επενδυτές άντλησαν σχεδόν 12 δισ. δολάρια από χρεωστικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών καθώς κυνηγούν αποδόσεις αλλού, για παράδειγμα σε αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, τα οποία είχαν καθαρές εισροές 2 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτές οι ροές πρόκειται να αντιστραφούν, ιδιαίτερα εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τις αμερικανικές εταιρείες.

«Καθώς το κεφάλαιο επιστρέφει στις αναδυόμενες αγορές, αυτό θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα, η παλίρροια που έχει ανυψώσει την αγορά υψηλών αποδόσεων των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο Grant Webster, συνεπικεφαλής της αναδυόμενης αγοράς και του Sovereign FX στο asset manager Ninety One.

Η ανθεκτικότητα στις αναδυόμενες οικονομίες ήρθε παράλληλα με την πρόοδο στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τις συνομιλίες αναδιάρθρωσης σε ορισμένες χώρες.

Τα «χαρτιά» του Μιλέι

Τα ομόλογα της Αργεντινής ήταν μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων, κερδίζοντας 39% μέχρι σήμερα, καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν ένα ριζικό πακέτο λιτότητας και την απορρύθμιση από τον πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι.

Εν τω μεταξύ, τα ομόλογα σε δολάρια στη Σρι Λάνκα , την Γκάνα και τη Ζάμπια έχουν όλα διψήφια απόδοση φέτος καθώς εισέρχονται στην τελική φάση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

«Οι πιο εύθραυστες χώρες γίνονται λιγότερο εύθραυστες», δήλωσε ο Paul Greer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρέους αναδυόμενων αγορών στη Fidelity International. «Πολλά από αυτά οφείλονται σε . . . μεταρρυθμίσεις και αλλαγές εσωτερικής πολιτικής».

Η σημαντική υποστήριξη από το ΔΝΤ και άλλους επίσημους πιστωτές τους τελευταίους μήνες βοήθησε επίσης, μειώνοντας την πιθανότητα περισσότερων χρεοκοπιών του δημοσίου χρέους φέτος, λένε οι επενδυτές.

Το ΔΝΤ αύξησε το μέγεθος του δανείου διάσωσης για την Αίγυπτο στα 8 δισ. δολάρια, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επένδυσαν 35 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα. Τον περασμένο μήνα το ταμείο ενέκρινε την αποδέσμευση της τελικής δόσης 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πρόγραμμα διάσωσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν.

Οι ισχυρές επιδόσεις ορισμένων χωρών αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης συνέβαλαν στην άνοδο του ευρύτερου δείκτη κρατικών ομολόγων σε ξένο νόμισμα της JPMorgan κατά 1,4%.

Αυτό συγκρίνεται με μια πτώση 3% για έναν δείκτη παγκόσμιων ομολόγων υψηλής ποιότητας.

Αντίθετες προβλέψεις

Η ισχυρή απόδοση έρχεται παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι η οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη φέτος από πέρυσι. Μιλώντας στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του αμοιβαίου κεφαλαίου είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν οξύ πρόβλημα για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα έχουν υποφέρει περισσότερο από τα αντίστοιχα σε δολάρια. Η ισχύς του αμερικανικού νομίσματος έχει επηρεάσει τις αποδόσεις των δυτικών επενδυτών και περιόρισε την ικανότητα άλλων κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια χωρίς να διακινδυνεύσουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών της JPMorgan σε τοπικό νόμισμα σημείωσε πτώση 2,2% φέτος με μερικές από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη Χιλή, την Τουρκία και την Ταϊλάνδη. Τα ομόλογα στην Ινδονησία έχουν υποχωρήσει 3% από τον Ιανουάριο μετά την αιφνιδιαστική άνοδο των επιτοκίων στα τέλη του περασμένου μήνα στο 6,25 τοις εκατό.

Ωστόσο, ο Hauner της BofA είπε ότι το sell off είχε συγκρατηθεί σχετικά και ότι, ενώ οι αποδόσεις φαίνονται φτωχές σε όρους δολαρίου, «πολλοί επενδυτές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία εξακολουθούν να είναι ευχαριστημένοι με το χρέος τους στην EM».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές