![ΑΠΕ: Δύο παγκόσμιες διακρίσεις για την Ελλάδα σε φωτοβολταϊκά και αιολικά [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/solar-park-gf277e24cc_1920.jpg)
Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στη διείσδυση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή πλασάρεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού ανεξάρτητου ενεργειακού think tank «Ember» που δημοσιεύθηκε χθες (Global Electricity Review 2024).
Ειδικότερα, σχετικά με την παραγωγή των φωτοβολταϊκών, η Χιλή συνεχίζει να κατέχει το υψηλότερο μερίδιο ηλιακής παραγωγής στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (20% το 2023 από 17% το προηγούμενο έτος) και ακολουθεί η Ελλάδα με το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο (19%) στον κόσμο, η Ουγγαρία (18%) και η Ολλανδία (17%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 5,5%. Οι μελετητές δεν περιέλαβαν στην κατάταξη χώρες με λιγότερες από 5 TWh (τεραβατώρες) ηλιακής παραγωγής.
Ο Πόρος υποδέχεται τα κεφάλαια των Αράβων της Masdar – Ξεκολλάει το ενεργειακό project
Παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά ανά κάτοικο
Σχετικά με την παραγωγή κιλοβατωρών (kWh) ετησίως ανά κάτοικο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση με 899 kWh ανά κάτοικο, μετά την Αυστραλία (1.810 kWh), την Ολλανδία (1.208 kWh) και την Ισπανία (949 kWh). Τις επόμενες θέσεις, μετά τη χώρα μας, καταλαμβάνουν η Ιαπωνία, η Χιλή, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση στη λίστα των χωρών με την υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας, σε απόλυτες τιμές, πρώτες είναι οι μεγάλες δυνάμεις της Κίνας με 584 TWh και των ΗΠΑ με 238 TWh και ακολουθούν οι Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βραζιλία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία και Νότια Κορέα.
Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι, παγκοσμίως τα φωτοβολταϊκά πρόσθεσαν διπλάσια νέα ηλεκτρική ενέργεια το 2023 από τον άνθρακα.

Στην 8η θέση στο μερίδιο αιολικής ενέργειας
Στην αιολική ενέργεια, η Κίνα «οδηγεί» τον κόσμο. Παρήγαγε 886 τεραβατώρες (TWh) από τον άνεμο το 2023, υπερδιπλάσιες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες (425 TWh) και έξι φορές περισσότερο από την παραγωγή της Γερμανίας (137 TWh).
Συνολικά 32 χώρες παρήγαγαν από αιολικά πάρκα το 2023 περισσότερο από το ένα δέκατο του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζονταν. Η Δανία είχε πέρυσι το υψηλότερο μερίδιο παραγωγής αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας με 58% (από 54% το 2022), σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Η Ιρλανδία κατέχει για το 2023 το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο με 36% και ακολουθούν η Πορτογαλία (29%), η Μεγάλη Βρετανία (28%), η Γερμανία (27%), η Ολλανδία (24%), η Ισπανία (24%), η Ελλάδα (22%), η Σουηδία (21%) και το Βέλγιο (18,5%).
Οι σκανδιναβικές χώρες της Σουηδίας (3.317 kWh), της Δανίας (3.316 kWh), της Νορβηγίας (2.769 kWh) και της Φινλανδίας (2.643 kWh) πρωτοστατούν στον πλανήτη, καταλαμβάνοντας τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά κεφαλήν.
Σύμφωνα με τους μελετητές του Ember, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας σχεδόν το 70% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.
Υδροηλεκτρικά και άνθρακας
Τα υδροηλεκτρικά παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας παγκοσμίως καθώς παρήγαγαν το 14% (4.210 TWh) της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023. Κι αυτό παρότι η παγκόσμια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε ποσοστό ρεκόρ το 2023, αγγίζοντας χαμηλό πέντε ετών, καθώς οι ξηρασίες επηρέασαν την παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρική ενέργεια παρήγαγε πέρυσι η Κίνα με 1.244 TWh (13% του μείγματος της), μπροστά από τη Βραζιλία (431 TWh) και τον Καναδά (365 TWh), που και οι δύο βασίζονται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 60% της ηλεκτροπαραγωγής τους.
Όσον αφορά στον άνθρακα, παρήγαγε το 35% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, με την Κίνα να είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία