Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέους δασμούς για κινεζικά προϊόντα μέσα στην επόμενη εβδομάδα στοχεύοντας στατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τους υφιστάμενους δασμούς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Στις ανακοινώσεις θα περιλαμβάνονται επίσης δασμοί σε ημιαγωγούς και ηλιακό εξοπλισμό.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή αξία ή τις κατηγορίες των δασμών που θα επιβληθούν δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη, αλλά ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχει εστιάσει σε στρατηγικούς ανταγωνιστικούς τομείς και τομείς εθνικής ασφάλειας.

Η Κίνα έχασε τον τίτλο του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Γερμανίας – Ποια χώρα πήρε τα ηνία

Το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου υπέβαλε τις συστάσεις του στον Λευκό Οίκο πριν από εβδομάδες, αλλά η τελική ανακοίνωση καθυστέρησε καθώς ακολούθησαν εσωτερικές συζητήσεις. Με φόντο τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν επιδιώκει να αντιπαραβάλει την προσέγγισή του με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προτείνει οριζόντιους δασμούς που οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν ότι έχουν πληθωριστικό πρόσημο.

Κινεζικά αντίποινα;

Τα μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η ευρύτερη επιβολή δασμών από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 προκάλεσε αντίστοιχη αντίδραση της Κίνας. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Και οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία έχουν κάνει μια απότομη στροφή μακριά από τη συναίνεση για το ελεύθερο εμπόριο που κάποτε επικρατούσε στην Ουάσινγκτον, μια περίοδος που κορυφώθηκε με την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.

Το 2022, ο Μπάιντεν δρομολόγησε την αναθεώρηση της πολιτικής της εποχής Τραμπ βάσει του άρθρου 301 του αμερικανικού εμπορικού νόμου. Τον περασμένο μήνα, ζήτησε να επιβληθούν απότομα υψηλότεροι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα χαλυβουργίας, όμως η συγκεκριμένη στόχευση ήταν στενή, με τη συνολική αξία των προϊόντων να υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την έναρξη έρευνας για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές για τους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και των εφοδιασμών, μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους δασμούς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί επίσης πιέσεις στο γειτονικό Μεξικό ώστε απαγορεύσει στην Κίνα να πωλεί τα προϊόντα χαλυβουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έμμεσα από εκεί. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι οι δασμοί είναι αντιπαραγωγικοί και προκαλούν ζημιά τόσο στην αμερικανική, όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή