Εκτός από μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα και μερικά τοπικά εδέσματα , ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν πήρε – ούτε έδωσε – πολλά κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους με τον Γάλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν  στη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, η στροφή του Σι στην Ανατολική Ευρώπη αποδείχθηκε πιο παραγωγική, επιτρέποντάς του να προσθέσει τη Σερβία στη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν το όραμά του για παγκόσμια τάξη και να «ποντάρει» προς την ολοένα και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ Ουγγαρίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και ο Σι μίλησε για την αποφυγή ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου», οι διπλωματικές του επιλογές φαίνεται ότι αναζωπυρώνουν τις διαιρέσεις εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

Δεν υπάρχει συναλλαγή στη Γαλλία

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε εκτενές του δημοσίευμα,  ο Μακρόν ήλπιζε ότι, μέσω της οικοδόμησης μιας στενότερης προσωπικής σχέσης, θα μπορούσε να πείσει τον Κινέζο ηγέτη να επηρεάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά ο Σι δεν έχει αλλάξει πολύ τη στάση της Κίνας. «Η Κίνα κατανοεί τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία στους λαούς της Ευρώπης», έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Τόση ενσυναίσθηση έχει να δείξει ο Σι από την αρχή της σύγκρουσης.

Παρίσι: Ο Σι ζητά τη βοήθεια του Μακρόν για να αποφευχθεί ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση στο Παρίσι, τόνισε επίσης την «υπαρξιακή φύση» του πολέμου. Αργότερα ο Σι απώθησε την πίεση των Βρυξελλών και προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί η σύγκρουση ως εργαλείο για να ασκηθεί κριτική στην Κίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα αν ο Σι ήλπιζε να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Μετά από συνάντηση με τον Σι, η φον ντε Λάιεν είπε ότι το μπλοκ είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να απωθήσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, που εξακολουθούν να ανησυχούν τις ΗΠΑ.

Περισσότερα κέρδη

Ο Σι ανακοίνωσε μια σειρά από νέες επενδύσεις στη Βουδαπέστη, ενώ αναφέρθηκε στην Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ως πρότυπο για το πώς θα μπορούσε να είναι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ανέλαβε επίσης δεσμεύσεις για την κατασκευή υποδομής που θα βοηθήσει στη διάδοση προϊόντων σε όλο το εμπορικό μπλοκ από κινεζικά εργοστάσια που σχεδιάζονται για την Ουγγαρία. Η BYD Co., ο κινεζικός γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων, έχει επιλέξει τη χώρα ως την τοποθεσία του πρώτου ευρωπαϊκού εργοστασίου αυτοκινήτων της. Η χώρα είναι επίσης κόμβος για την παραγωγή μπαταριών.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας με ταμειακά περιορισμένα χρήματα προσπαθεί να κλειδώσει τη χρηματοδότηση και τα νέα κίνητρα για την οικονομία της. Μεταξύ των συμφωνιών είναι χρήματα για μια δαπανηρή αναβάθμιση του γηρασμένου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και την κατασκευή μιας καθυστερημένης σύνδεσης μεταξύ του αεροδρομίου της Βουδαπέστης και του κέντρου της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto. Η Ουγγαρία θα επιδιώξει επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Huawei για την προώθηση της ψηφιοποίησης στη χώρα.

Χωρίς όρια με τη Σερβία

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρέθεσε στον Σι μια μεγαλειώδη δεξίωση στο Βελιγράδι, με πλήθος να ζητωκραυγάζει και να κυματίζει εθνικές σημαίες. Η σκηνή ήταν μια νίκη δημοσίων σχέσεων γι ‘αυτόν στην Κίνα, όπως και το κρασί και το δείπνο του Σι στη Γαλλία – το οποίο έγινε ακόμη και ένα trending θέμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «ο ουρανός είναι το όριο» μεταξύ των δύο χωρών, απόηχος της φιλίας χωρίς όρια της Μόσχας με το Πεκίνο (και ίσως μια υπενθύμιση υποστήριξης προς τη Ρωσία και την ατζέντα της). Ο Σι κάλεσε επίσης τη Σερβία να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενταχθεί στις προσπάθειες της Κίνας να οικοδομήσει έναν συνασπισμό που αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο κινέζος ηγέτης πρόσθεσε παράλληλα ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Σερβία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα επεκτείνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και θα ξεκινήσει περισσότερες απευθείας πτήσεις. Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών θα εργαστούν επίσης σε μια συμφωνία εκκαθάρισης σε γιουάν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών και εμπορικών τους δεσμών. Η Σερβία λέει επίσης ότι θα διατηρήσει ένα μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε γιουάν, ανάλογο με το χρέος της χώρας προς την Κίνα, το οποίο αυξάνεται.

Έπαινοι

Στην Ουγγαρία, ο Σι επαίνεσε την «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική του Όρμπαν, καθώς κάλεσε τη Βουδαπέστη να ηγηθεί των σχέσεων της περιοχής με την Κίνα. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έφτασαν στο σημείο να αποκαλούν την Ουγγαρία «το πιο δυτικό από τα ανατολικά έθνη», σε μια προσπάθεια να τονίσουν τις πολιτισμικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να διχάσει το μπλοκ: το Πεκίνο δημιούργησε έναν μηχανισμό για την ενίσχυση των δεσμών με 16 έθνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2012. Όμως ο ενθουσιασμός για το πλαίσιο σταδιακά εξασθένησε, οι χώρες επιχείρησαν να διευρύνουν τα εμπορικά ισοζύγια, ενώ η Κίνα απέτυχε επίσης να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Στη συνέχεια ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία πυροδότησε μια ευρύτερη επανεξέταση των σχέσεων με την Κίνα.) Η Λιθουανία και τρία κράτη της Βαλτικής έχουν ανακοινώσει επίσημα την απόφασή τους να παραιτηθούν, καθιστώντας ουσιαστικά τη μορφή απαρχαιωμένη.

Στο Βελιγράδι, ο Σι υποσχέθηκε επίσης να «μην ξεχάσει ποτέ» τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην 25η επέτειο της επίθεσης. Οι αμερικανικοί πύραυλοι σκότωσαν τρεις Κινέζους δημοσιογράφους σε μια επίθεση το 1999 που αργότερα ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε λάθος και κατηγόρησε τους ελαττωματικούς χάρτες.

Οι επόμενες κινήσεις

Η Κίνα και η Γαλλία υπέγραψαν 18 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Σι. Πιθανότατα υπάρχει ανακωχή για το κονιάκ. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τα αλκοολούχα προϊόντα από την ΕΕ νωρίτερα φέτος, μια κίνηση που ήρθε ως απάντηση στην έναρξη έρευνας της ΕΕ για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο. Η ΕΕ μπορεί να επιβάλει προσωρινές επιδοτήσεις EV μετά από εννέα μήνες, ώστε να πλησιάζει η προθεσμία του Ιουλίου. Ο Σι είπε επίσης ότι η Κίνα «καλωσορίζει» τα γαλλικά αγροτικά προϊόντα και τα καλλυντικά, αλλά εάν οι διαφωνίες για την υπερβολική παραγωγική ικανότητα της Κίνας εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, αυτοί οι τομείς θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν οι επόμενοι στόχοι.

Και όσον αφορά την Ουκρανία, η επερχόμενη επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο θα δείξει πόσο πολύ ο Μακρόν θα μπορούσε να επηρεάσει τον Σι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα