Η Κίνα δεν αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, να κατέχουν πλέον τον τίτλο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που βασίστηκαν σε επίσημα γερμανικά στοιχεία.
Ειδικότερα, το συνολικό εμπόριο της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε 63 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Κίνα ήταν λίγο κάτω από 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σε made in USA προϊόντα στρέφεται η Κίνα – Έκρηξη 9% στις εισαγωγές
Το 2023, η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για όγδοη συνεχή χρονιά, με συνολικό όγκο 253 δισ. ευρώ, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια μόλις περισσότερα από τις ΗΠΑ.
Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή
“Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν πλέον αυξηθεί περαιτέρω λόγω της εύρωστης οικονομίας εκεί, ενώ τόσο οι εξαγωγές προς όσο και οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν μειωθεί”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Βίνσεντ Στάμερ, Vincent Stamer, ενώ υπάρχουν και διαρθρωτικοί λόγοι πίσω από τη αυτή την εξέλιξη.
Όπως σημειώνει ο Στάμερ, «η Κίνα έχει ανεβεί επίπεδο στην αλυσίδα αξίας και παράγει όλο και περισσότερο πιο σύνθετα αγαθά, τα οποία εισήγαγε παλαιότερα από τη Γερμανία”, δήλωσε ο Stamer. “Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες παράγουν όλο και περισσότερο τοπικά αντί να εξάγουν αγαθά από τη Γερμανία στην Κίνα”.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να μειώσει την έκθεσή της στην Κίνα, επικαλούμενη πολιτικές διαφορές και κατηγορώντας το Πεκίνο στην πρώτη ανακοίνωση της στρατηγικής της για την Κίνα πέρυσι για “αθέμιτες πρακτικές”.
Στροφή στις «παραδοσιακές» συμμαχίες
Οι γερμανικές εισαγωγές αγαθών από την Κίνα μειώθηκαν σχεδόν 12% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές αγαθών προς την Κίνα μειώθηκαν λίγο πάνω από 1%, δήλωσε ο Γιούργκεν Μάτες, από το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW. “Το γεγονός ότι οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας είναι χειρότερες από αυτό που πολλοί ήλπιζαν, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ υπερβαίνει τις προσδοκίες, πιθανώς συμβάλλει σε αυτό”, πρόσθεσε ο Μάτες. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 10% των γερμανικών εξαγωγών αγαθών, ενώ το μερίδιο της Κίνας έχει μειωθεί σε λιγότερο από 6%.
Ο Μάτες δήλωσε ακόμη πως “με έναν σαφή παγκόσμιο αντίθετο άνεμο για το γερμανικό οικονομικό μοντέλο, φαίνεται να πραγματοποιείται ένας αναπροσανατολισμός με γεωπολιτικά κίνητρα: Μακριά από τον αντίπαλο του συστήματος, την Κίνα και προς τον διατλαντικό εταίρο, τις ΗΠΑ”.
Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν αυτό θα συνεχιστεί. “Εάν η διοίκηση του Λευκού Οίκου αλλάξει μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και κινηθεί περισσότερο προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των αγορών, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να σταματήσει”, δήλωσε ο Ντιρκ Γιαντούρα, πρόεδρος της εμπορικής ένωσης BGA.
Latest News
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία