Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος της Novavax εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια αναγκάζει ορισμένους «σορτάκηδες» που στοιχημάτισαν υπέρ της πτώσης της μετοχής να εγκαταλείψουν τις τοποθετήσεις τους με ζημία.

Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής εμβολίων σημείωσε άνοδο έως και 146% σήμερα, την υψηλότερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από τον Απρίλιο του 2009, μετά από την υπογραφή συμφωνίας αδειοδότησης ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με τη Sanofi, η οποία περιλαμβάνει τη διάθεση ενός συνδυασμένου εμβολίου Covid-19 και γρίπης. Η κίνηση αυτή δίνει πνοή σε μια μετοχή που είχε υποχωρήσει κατά περίπου 99% από την κορυφή του 2021 εν μέσω μειωμένης ζήτησης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Milken: Σε αναβίωση των επιχειρηματικών deals ποντάρει η Wall Street

Ζημιές άνω των 250 εκατ. δολαρίων για τους «σορτάκηδες»

Η σημερινή άνοδος της μετοχής επέφερε ζημιές «στα χαρτιά» ύψους περίπου 255 εκατ. δολαρίων στους short sellers, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners LLC. Η μετοχή της Novavax είναι μια από τις πιο σορταρισμένες μετοχές, με λιγότερες από 1 εκατομμύριο μετοχές διαθέσιμες για δανεισμό ώστε να υποστηριχθούν νέες τοποθετήσεις, σύμφωνα με την S3. Το σύνολο των short τοποθετήσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια.

Η ταχεία άνοδος των μετοχών της Novavax θέτει τους εμπόρους σε κίνδυνο squeeze, ένα φαινόμενο όπου οι short sellers αναγκάζονται να αγοράσουν τη μετοχή για να ξεφορτωθούν τις ζημιογόνες θέσεις τους. Η κάλυψη των θέσεων οδηγεί την τιμή της μετοχής της εταιρείας σε υψηλότερα επίπεδα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στους «σορτάκηδες».

Διχασμένη η Wall Street για την αξιολόγηση της μετοχής

Από την πλευρά της, η Novavax θα κερδίσει 500 εκατ. δολάρια σε προκαταβολές καθώς και έως και 700 εκατ. δολάρια εάν επιτευχθούν τα ορόσημα που έχουν τεθεί από τη συμφωνία με την Sanofi. Η νέα εισροή μετρητών έφερε αναβάθμιση της μετοχής από τον Έρικ Τζόζεφ της JPMorgan, ο οποίος θεωρεί τη συμφωνία ως “μετασχηματιστική” για τη Novavax.

Ο Τζόζεφ, ο οποίος αναβάθμισε τη αξιολόγηση σε neutral από underweight, αναμένει ότι πολλά από τα προβλήματα εμπορικής ανάπτυξης της Novavax που υπέστη κατά τη διάρκεια του 2023 και του 2024 θα είναι πολύ μικρότερα, έχοντας πλέον τη Sanofi να διαχειρίζεται την εμπορική διάθεση του εμβολίου από το 2025 και μετά.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Wall Street παραμένουν διχασμένοι για τη μετοχή με τρεις αξιολογήσεις buy δύο που προτείνουν στους επενδυτές να κρατήσουν τη μετοχή και έναν που δίνει αξιολόγηση sell, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η μέση τιμή-στόχος των 18,25 δολαρίων υποδηλώνει περίπου 84% άνοδο μέσα στους επόμενους 12 μήνες από το σημείο όπου διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή