Εφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 86 ετών ο Τζέιμς Χάρις Σίμονς, ο διαχειριστής του αμερικανικού hedge funds, μαθηματικός και φιλάνθρωπος. Ήταν ο ιδρυτής της Renaissance Technologies, ενός quantitive hedge fund με έδρα το East Setauket της Νέας Υόρκης.

Κακάο: Το ράλι στις τιμές γεμίζει τις τσέπες των funds και των αγροτών [γράφημα]

Tα συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους για να αποκομίσουν επενδυτικά κέρδη από την αναποτελεσματικότητα της αγοράς. Λόγω των μακροπρόθεσμων συνολικών επενδυτικών αποδόσεων της Renaissance και του fund Medallion, ο Σίμονς χαρακτηρίστηκε ως ο «μεγαλύτερος επενδυτής στη Wall Street», και πιο συγκεκριμένα «ο πιο επιτυχημένος διαχειριστής hedge fund όλων των εποχών».

Το εμβληματικό fund Medallion απολάμβανε ετήσιες αποδόσεις 66% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ξεκίνησε το 2018, σύμφωνα με το βιβλίο του Gregory Zuckerman «The Man Who Solved the Market».

Όπως αναφέρθηκε από το Bloomberg Billionaires Index το 2023, η καθαρή περιουσία του Simons εκτιμήθηκε σε 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον 52ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, εργάστηκε στην αποκωδικοποίηση για λογαριασμό μιας υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ που «πολέμησε» τη Σοβιετική Ένωση και έσπασε με επιτυχία τον ρωσικό κώδικα.

Διδακτορικό στα μαθηματικά

Ο Σίμονς έλαβε πτυχίο στα μαθηματικά από το MIT το 1958 και πήρε το διδακτορικό του στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ σε ηλικία μόλις 23 ετών. Ο γκουρού του quant ίδρυσε αυτό που έγινε την Renaissance το 1978 σε ηλικία 40 ετών, αφού εγκατέλειψε τον ακαδημαϊκό κύκλο και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στις συναλλαγές.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους επενδυτές που μελέτησαν θεμελιώδη στοιχεία για να αξιολογήσουν την αξία μιας εταιρείας, ο ίδιος βασίστηκε πλήρως σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα συναλλαγών για να εκμεταλλευτεί τις ανεπάρκειες της αγοράς και τα πρότυπα συναλλαγών.

Ο Σίμονς προήδρευσε στο παρελθόν στο τμήμα μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη και οι μαθηματικές του ανακαλύψεις είναι καθοριστικές σε τομείς όπως η θεωρία χορδών, η τοπολογία και η φυσική συμπυκνωμένης ύλης.

Ήταν ενεργός στο έργο του Ιδρύματος Simons μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Simons απέκτησε τρία παιδιά, πέντε εγγόνια και ένα δισέγγονο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή