Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, διορθώνοντας μετά από την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών, ενώ στο επίκεντρο παρέμειναν τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αρκετές εταιρείες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, με τον κλάδο κοινής ωφέλειας να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,20% στις 8.422 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,18% στις 18.704 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,26% στις 8.167 μονάδες.

Νευρικότητα στη Wall Street, βαριές απώλειες για την GameStop

Η σημερινή και η χθεσινή πτώση αντέστρεψαν τη θετική πορεία των αγορών αυτήν την εβδομάδα, με τους δείκτες να κλείνουν αρνητικά τελικά το πενθήμερο. Ο FTSE 100 έχασε 0,1%, ο DAX σημείωσε απώλειες 0,3% και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,6%.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Richemont κέρδισαν 5,3% αφού η ελβετική εταιρεία ειδών πολυτελείας δήλωσε ότι οι πωλήσεις ολόκληρου του έτους αυξήθηκαν κατά 3% σε υψηλό όλων των εποχών, επισκιάζοντας την ασθενέστερη ζήτηση που υπήρξε από την περιοχή της Ασίας.

Επίσης, η σουηδική εταιρεία τεχνολογίας Lagercrantz κατέγραψε άνοδο 1,7%, καθώς ανακοίνωσε τα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν κατά 14% το τρίμηνο έως το τέλος Μαρτίου 2024 και αυξήθηκαν κατά 19% σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Από την άλλη, οι μετοχές της βελγικής Scompany Azelis Group υποχώρησαν κατά 12,7%. Το Reuters ανέφερε ότι δύο από τους βασικούς μετόχους της Azelis, η EQT Partners και η PSP Investments, είχαν πουλήσει πάνω από το 10% των μετοχών με discount.

Την ίδια ώρα, οι αγορές επιβεβαίωσαν σήμερα και την τελική ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης για τον Απρίλιο. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη παρέμεινε στο 2,4% τον Απρίλιο, όπως και τον Μάρτιο και πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά οι traders παραμένουν αβέβαιοι για το πόσες ακόμη περικοπές, εάν υπάρχουν, θα συμφωνήσει η κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel δήλωσε μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με περαιτέρω περικοπές στο κόστος δανεισμού δεδομένης της αβεβαιότητας για τις προοπτικές.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει 70 μονάδες βάσης περικοπών του επιτοκίου της ΕΚΤ φέτος – πολύ περισσότερο από τη μείωση των 50 μ.β. που εκτιμάται για τη Fed.

Κράτησαν άμυνες στο ΧΑ οι τράπεζες, μικρό προβάδισμα των πωλητών

Έντονη νευρικότητα και μεγάλη επιφυλακτικότητα υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε ακόμη και στις 1.505 μονάδες, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τους πωλητές που βγήκαν, υποκύπτοντας στο τέλος στις πιέσεις τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 1.490,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.488,50 μονάδων (-0,22%) και 1.505,35 μονάδων (+0,91%). Ο τζίρος ανήλθε στα 129,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 3.621,54 μονάδες, ενώ στο +0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.400,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,94% στις 1.323,37 μονάδες.

Μπορεί να μην κατάφερε να διαπεράσει τις 1.500 μονάδες, αλλά ο γενικός δείκτης έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τα κέρδη να διαμορφώνονται στο +0,43%. Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,52% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,64%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές