Το καμπανάκι του κινδύνου για τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης κρούει για μία ακόμα φορά ο Ρέι Ντάλιο, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να πλήξουν τα ομόλογα του Δημοσίου και  υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές πρέπει να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους σε ξένες αγορές.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κολοσσού των hedge fund Bridgewater Associates περιέγραψε τις εκτεταμένες ανησυχίες του για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους τους, του κινδύνου αυτού που αποκαλεί «εμφύλιο» και την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε μια άλλη διεθνή σύγκρουση, η οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές από την αγορά αμερικανικών ομολόγων. Και εξηγεί γιατί επιλέγει την Τέιλορ Σουίφτ για πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο «γκουρού» των hedge funds επενδύει στην Τέιλορ Σουίφτ

«Ανησυχώ για τα ομόλογα του Δημοσίου λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους, στα οποία προστίθενται τα υψηλά επιτόκια», είπε.

«Ανησυχώ επίσης για τη μείωση της ζήτησης για την κάλυψη της προσφοράς, ιδιαίτερα από διεθνείς αγοραστές που ανησυχούν για την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ και τις πιθανές κυρώσεις», υπογράμμισε ο Ντάλιο. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερες χώρες – αφού το έπραξε κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία – τότε αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη διεθνή ζήτηση για ομόλογα, πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις

Οι προειδοποιήσεις του Ντάλιο έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για το υπέρογκο αμερικανικό χρέος. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από το υψηλό του 106% του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ ο διευθυντής του φορέα έχει προειδοποιήσει για σοκ στην αγορά τύπου Liz Truss, εάν αγνοηθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζέι Πάουελ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία» όσον αφορά το χρέος τους σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα 60 Minutes νωρίτερα φέτος.

Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί φέτος, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να εκτινάσσονται από 3,88% σε 4,35%, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν δραστικά τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι τέτοιες ανησυχίες είναι υπερβολικές. Υποστηρίζουν ότι η πλημμύρα του νέου χρέους του Δημοσίου που προσφέρεται φέτος έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες επενδυτές, με τα μεγαλύτερα μεγέθη δημοπρασιών μέχρι στιγμής να έχουν μικρή επίδραση στις αποδόσεις.

Λόγω του χρέους των ΗΠΑ και των πιθανών επιπτώσεων περαιτέρω σύγκρουσης, ο Ντάλιο είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν να μετακινήσουν μέρος των χρημάτων τους εκτός της χώρας.

«Οι χώρες που κερδίζουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν και έχουν εξαιρετικούς ισολογισμούς, έχουν εσωτερική τάξη και είναι ουδέτερες στις γεωπολιτικές συγκρούσεις. . . φαίνονται ελκυστικές», πρόσθεσε, προσδιορίζοντας χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και ορισμένες χώρες του Κόλπου ως δυνητικά ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι ο χρυσός ήταν επίσης μια καλή επιλογή.

Ο 74χρονος Ντάλιο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Bridgewater, η οποία είναι το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 112,5 δισ. δολαρίων, το 2021. Παραμένει σύμβουλος των τριών συνδιευθυντών επενδύσεων και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

«Εμφύλιος πόλεμος»

Μεταξύ των κινδύνων που εντόπισε η έρευνά του είναι αυτό που ο Ντάλιο πιστεύει ότι είναι η αυξανόμενη πιθανότητα ενός «εμφύλιου πολέμου» των ΗΠΑ – την πιθανότητα του οποίου τοποθετεί κάπου μεταξύ 35-40 τοις εκατό.

«Είμαστε τώρα στο χείλος του γκρεμού», είπε. Αλλά «δεν ξέρουμε ακόμη αν θα περάσουμε σε πολύ πιο ταραχώδεις εποχές».

Ο εμφύλιος πόλεμος που φαντάζεται ο Ντάλιο δεν ήταν απαραίτητα ένας πόλεμος στον οποίο οι άνθρωποι «αρπάζουν τα όπλα και αρχίζουν να πυροβολούν», αν και ένα τέτοιο σενάριο ήταν δυνατό, είπε.

Αντίθετα, το βλέπει ως επιτάχυνση της πολιτικής πόλωσης στην αμερικανική πολιτική που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος θα είναι ένας πόλεμος στον οποίο «οι άνθρωποι μετακινούνται σε διαφορετικές πολιτείες που είναι πιο ευθυγραμμισμένες με αυτό που θέλουν και δεν ακολουθούν τις αποφάσεις ομοσπονδιακών αρχών αντίθετης πολιτικής πεποίθησης».

Οι προεδρικές εκλογές

Πιστεύει επίσης ότι οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι οι πιο σημαντικές στη ζωή του και θα καθορίσουν εάν οι κίνδυνοι που βλέπει —που περιλαμβάνουν επίσης την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπο της ευρύτερης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης— θα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Αυτές οι εκλογές θα ήταν μια δοκιμασία για το αν «μπορεί η δημοκρατία να λειτουργήσει καλά».

«Ο [Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ] Τραμπ θα ακολουθήσει πιο δεξιές, εθνικιστικές, απομονωτικές, προστατευτικές, μη ρυθμιστικές πολιτικές – και πιο επιθετικές πολιτικές για την καταπολέμηση των εχθρών εσωτερικά και εξωτερικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εχθρών. [Ο Πρόεδρος Τζο] Μπάιντεν, και ακόμη περισσότερο το Δημοκρατικό Κόμμα χωρίς τον Μπάιντεν, θα είναι περισσότερο το αντίθετο, αν και θα παίξουν και αυτοί σκληρά πολιτικά παιχνίδια», πρόσθεσε.

Ο Ντάλιο αρνήθηκε να υποστηρίξει έναν υποψήφιο, αλλά αποκάλυψε ότι παρακολούθησε πρόσφατα μια συναυλία της Taylor Swift.

«Είδα πώς έφερε κοντά ανθρώπους όλων των ειδών — και πολλών εθνικοτήτων. Ένιωθα ότι θα ήταν αδύνατο να πολεμήσουμε», εξήγησε. «Το λέω εν μέρει ως αστείο, αλλά αν έβαζε  υποψηφιότητα για πρόεδρος και άκουγε σπουδαίους συμβούλους, θα σκεφτόμουν να τη στηρίξω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή