Μπορεί η Wall Street να καταγράφει συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά, αλλά ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio, δεν πιστεύει ότι έχει αρχίσει να παίρνει τα χαρακτηριστικά της «φούσκας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την πρόσφατη ευφορία και τα ράλι στην αγορά, το τοπίο δεν πληροί πλήρως τα κριτήριά του για το τι συνιστά «φούσκα». Μεταξύ των παραγόντων που εξετάζει είναι οι υψηλές τιμές σε σχέση με την αξία, τα σημάδια μη βιώσιμης ανάπτυξης, οι αγοραστές που κάνουν κερδοσκοπία και ένα μεγάλο μερίδιο αγορών να χρηματοδοτούνται από χρέος.

Ρέι Ντάλιο: Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς αυξάνει τις πιθανότητες ενός παγκόσμιου πολέμου

«Όταν κοιτάζω το αμερικανικό χρηματιστήριο χρησιμοποιώντας αυτά τα κριτήρια, – και ακόμη και μερικά από τα μέρη που έχουν συγκεντρώσει περισσότερο και έχουν τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης – δεν φαίνεται ακόμη να αποτελεί “φούσκα”», έγραψε ο Dalio.

 Ο ρόλος των «Magnificent 7»

Ο S&P 500 έχει σημειώσει μια σειρά από ρεκόρ το 2024 και έχει κερδίσει πάνω από 8% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Οι μετοχές Magnificent Seven – Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Microsoft, Alphabet και Meta – εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο, αν και υπήρξε κάποια συζήτηση από επαγγελματίες της Wall Street ότι η άτυπη ομάδα πρέπει να διαλυθεί, ειδικά καθώς η μετοχή της Tesla έχει πέσει φέτος και η Apple δείχνει να… σκοντάφτει.

Ο Dalio αναγνώρισε ότι αυτή η ομάδα μετοχών έχει τροφοδοτήσει με κέρδη ολόκληρη την αγορά και η κεφαλαιοποίηση της έχει αυξηθεί περισσότερο από 80% από τον Ιανουάριο του 2023.

«Οι Mag-7 δείχνουν να έχουν πιο απαιτητικές αποτιμήσεις, αλλά δεν χαρακτηρίζονται ως πλήρη ‘φούσκα’», υποστήριξε ο Dalio. «Οι αποτιμήσεις είναι ελαφρώς ακριβές δεδομένων των τρεχόντων και των προβλεπόμενων κερδών, το κλίμα είναι ανοδικό, αλλά δεν βλέπουμε υπερβολική μόχλευση ή πλημμύρα νέων και αφελών αγοραστών», εξήγησε.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Σύμφωνα με τον Dalio, η πρόσφατη έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America έδειξε ότι οι επενδυτές δεν ήταν τόσο ανοδικοί εδώ και δύο χρόνια.

Μια έρευνα για το κλίμα των επενδυτών από την Charles Schwab έδειξε παρόμοιο ενθουσιασμό για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν.

«Θα μπορούσε κανείς ακόμα να φανταστεί μια σημαντική διόρθωση σε αυτούς τους τίτλους εάν η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δεν ανταποκρίνεται στον αντίκτυπο στην τιμή», είπε ο Dalio.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιστορικές τάσεις μπορεί να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του Dalio ότι οι μετοχές δεν βρίσκονται σε περιοχή «φούσκας».

Σε ένα σημείωμα την περασμένη εβδομάδα, οι συνιδρυτές της DataTrek Research, Nicholas Colas και Jessica Rabe, επεσήμαναν η τριετής άνοδος του 31% του S&P 500 σε βάση απόδοσης τιμής, είναι χαμηλότερη από τις τυπικές αποδόσεις που ενδεικτικά σχηματίζονται πριν μια φούσκα καταρρεύσει.

«Δεν είμαστε κοντά σε αυτό το επίπεδο τώρα, κάτι που λέει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν έχει φτάσει σε ένα μέγιστο», ανέφεραν οι ερευνητές. «Αυτό δεν εγγυάται περαιτέρω κέρδη, αλλά μπορούμε με ασφάλεια να αφαιρέσουμε τον «ρίσκο φούσκας» από τη λίστα των ανησυχιών στο χρηματιστήριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές