Υπέρ της καθιέρωσης του καθολικού βασικού εισοδήματος τάσσεται ο “νονός της τεχνητής νοημοσύνης“, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανισότητα. Ο καθηγητής Τζόφρι Χίντον δήλωσε στο BBC ότι θα χρειαστεί μια μεταρρύθμιση των επιδομάτων ώστε να δίνεται ένα σταθερό ποσό σε κάθε πολίτη επειδή “ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει πολλές καθημερινές δουλειές”.
“Με συμβουλεύτηκαν άνθρωποι στην Ντάουνινγκ Στριτ και τους συμβούλεψα ότι το καθολικό βασικό εισόδημα ήταν μια καλή ιδέα”, δήλωσε. Είπε ακόμη ότι αν και πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τον πλούτο, τα χρήματα θα πάνε στους πλούσιους “και όχι στους ανθρώπους των οποίων οι θέσεις εργασίας θα χαθούν και αυτό θα είναι πολύ επιζήμιο για την κοινωνία”.
Αύξηση 7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την ΑΙ – Τι «βλέπει» ο ΟΟΣΑ
Ο Χίντον θεωρείται ευρέως ως πρωτοπόρος στον τομέα των νευρωνικών δικτύων, τα οποία αποτελούν τη θεωρητική βάση της σημερινής έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι πέρυσι εργαζόταν στην Google, αλλά εγκατέλειψε τον τεχνολογικό γίγαντα ώστε να μπορεί να μιλάει πιο ελεύθερα για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει μια ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη.
Η έννοια του καθολικού βασικού εισοδήματος ισοδυναμεί με την καταβολή ενός καθορισμένου μισθού σε όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Οι επικριτές λένε ότι θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό και θα αποσπούσε χρηματοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ δε θα βοηθούσε απαραίτητα στην ανακούφιση της φτώχειας. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι “δεν υπάρχουν σχέδια για την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος”.
«Απειλές σε επίπεδο εξαφάνισης του ανθρώπου»
Ο Χίντον επανέλαβε την ανησυχία του για το ότι αναδύονται απειλές σε επίπεδο εξαφάνισης του ανθρώπου. Οι εξελίξεις του τελευταίου έτους έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν ήταν πρόθυμες να περιορίσουν τη στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, ενώ ο ανταγωνισμός για την ταχεία ανάπτυξη προϊόντων σήμαινε ότι υπήρχε κίνδυνος οι εταιρείες τεχνολογίας να μην καταβάλουν “αρκετή προσπάθεια για την ασφάλεια”.
“Η εκτίμησή μου είναι ότι σε πέντε έως 20 χρόνια από τώρα υπάρχει 50% πιθανότητα να πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης που προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία”. Αυτό θα οδηγούσε σε μια “απειλή επιπέδου εξαφάνισης” για τους ανθρώπους, επειδή θα μπορούσαμε να έχουμε “δημιουργήσει μια μορφή νοημοσύνης που είναι απλώς καλύτερη από τη βιολογική νοημοσύνη. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς”.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να “εξελιχθεί”, είπε, “ώστε να αποκτήσει το κίνητρο να κάνει περισσότερα από τον εαυτό της” και θα μπορούσε αυτόνομα “να αναπτύξει έναν υπο-στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο” και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι μεγάλα γλωσσικά μοντέλα επιλέγουν να είναι παραπλανητικά. Για τον Χίντον, οι πρόσφατες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία χιλιάδων στρατιωτικών στόχων είναι ο προάγγελος χειρότερων γεγονότων στο μέλλον. “Αυτό για το οποίο ανησυχώ περισσότερο είναι όταν αυτά μπορούν να πάρουν αυτόνομα την απόφαση να σκοτώσουν ανθρώπους”, ανέφερε.
Ο Χίντον εξέφρασε και την άποψη ότι μπορεί να χρειαστεί κάτι παρόμοιο με τις Συμβάσεις της Γενεύης, τις διεθνείς συνθήκες που θεσπίζουν νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση στον πόλεμο, ώστε να ρυθμιστεί η στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. “Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί μέχρι να συμβούν πολύ άσχημα πράγματα”, πρόσθεσε.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ