Τεράστιες θα είναι οι ανάγκες ενέργειας των data centers παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 160% έως το 2030.

Όπως εξηγεί, για χρόνια, τα κέντρα δεδομένων (data centers) έδειχναν μια αξιοσημείωτα σταθερή ανάγκη για ενέργεια, ακόμη και όταν ο φόρτος εργασίας τους αυξανόταν. Τώρα, καθώς ο ρυθμός της απόδοσης στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνεται και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνει νέα δυναμική, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.

Google: Μεγάλη επένδυση 640 εκατ. δολαρίων σε νέο data center στην Ολλανδία

Ειδικότερα, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1-2% της συνολικής ενέργειας, αλλά αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3-4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στην πορεία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να υπερδιπλασιαστούν από το 2022 έως το 2030.

Στις ΗΠΑ, μεταξύ 2022 και 2030, η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί περίπου κατά 2,4%, εκτιμά η Goldman Sachs Research — και περίπου 0,9% από αυτό το ποσοστό θα συνδέεται με τα κέντρα δεδομένων. Αυτό το είδος αύξησης της ζήτησης ενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ από τα πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα. Θα ενισχυθεί εν μέρει από την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανική αναβάθμιση, αλλά και από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα κέντρα δεδομένων θα χρησιμοποιούν το 8% της ενέργειας των ΗΠΑ έως το 2030, σε σύγκριση με 3% το 2022. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ θα πρέπει επομένως να επενδύσουν περίπου 50 δισ. δολάρια σε χωρητικότητα νέας γενιάς μόνο για την υποστήριξη των κέντρων δεδομένων.

Μεταξύ 2023 και 2033, χάρη στην επέκταση των κέντρων δεδομένων, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% και ίσως ακόμη και 50%, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman Sachs. Σήμερα, περίπου το 15% των κέντρων δεδομένων στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη. Μέχρι το 2030, οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα είναι ανάλογες με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.

Η Ευρώπη έχει το παλαιότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, επομένως η διατήρηση των νέων κέντρων δεδομένων ηλεκτρισμένα θα απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν σχεδόν 800 δισ. ευρώ σε δαπάνες για μεταφορά και διανομή την επόμενη δεκαετία, καθώς και σχεδόν 850 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε ηλιακή, χερσαία αιολική και υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου