Ο νέος «άγνωστος» κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει νέα δεδομένα στην καθημερινότητά με κράτη, πολίτες και επιχειρείν να καλούνται να επιβιώσουν σε ένα νέο περιβάλλον με την ΑΙ πανταχού παρούσα. Στο πλαίσιο αυτό, «ανθίζουν» συνεχώς πρωτοπόρα επιχειρηματικά εγχειρήματα τα οποία προσφέρουν λύσεις στον ψηφιακό κόσμο.

Startups: Μαγνήτης η καινοτομία «made in Greece» για τους Αμερικανούς

Oι 9 ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, «ξεφτέρια» στην ΑΙ, σύμφωνα με το traxcn.com, είναι οι εξής:

Workable

H εταιρεία (CEO o Νίκος Μωραϊτάκης), που έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 84,6 εκατ. δολαρίων, αναπτύσσει λογισμικό προσλήψεων που βασίζεται στην τεχνολογία Cloud και απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες. Oυσιαστικά βοηθά τις εταιρείες να απλοποιήσουν τη διαδικασία πρόσληψης με την βοήθεια της ΑΙ.

Η εταιρεία με την πρωτοπορία χαραγμένη στο DNA της έφερε την «επανάσταση» στις προσλήψεις προσωπικού με ειδική στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κλάδο της τεχνολογίας.

Augmenta

Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης, μέσω της ενασχόλησής τους με τις καλλιέργειες, παρατήρησαν ότι σημαντικό ποσοστό από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή πρακτικά δεν είναι απαραίτητα, με αποτέλεσμα τα φυτά να τα αποβάλλουν, επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον και ταυτόχρονα δημιουργώντας επιπλέον έξοδα στους αγρότες.

Οι δύο συνιδρυτές, προκειμένου να επιλύσουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα, ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μηχανικής όρασης (machine vision) και διαχείρισης “big data”. Η συσκευή με έξι πολυφασµατικές κάµερες, η οποία προσαρμόζεται πάνω στα γεωργικά μηχανήματα, καταγράφει τα φυτά και μπορεί να «αντιληφθεί» σε πραγματικό χρόνο εάν υπάρχουν ανάγκες για λίπανση σε συγκεκριμένα σημεία του χωραφιού ή άλλα θέματα που πρέπει να ελέγξουν (π.χ. ασθένεια). Το σύστημα της Augmenta μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε γεωργικό μηχάνημα και υποστηρίζεται από μια πλήρη σειρά επιχειρησιακών αναλύσεων, αναφορές, εργαλεία διαχείρισης στόλου κ.ο.κ.

H επιχείρηση πρόσφατα εξαγοράστηκε, αντί 110 εκατ. δολαρίων, από την CNH Industrial, μια παγκόσμιου βεληνεκούς εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών. Με αυτή την εξαγορά η Augmenta θα ανοίξει τους ορίζοντές της επεκτείνοντας την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά.

CUBE RM

H startup παρέχει λύσεις διαχείρισης εσόδων με τη βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρηματικής ευφυΐας. Παρέχει εργαλεία μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας πωλήσεων των εταιρειών, την αξιολόγηση προσφορών και τη διαχείριση βέλτιστων λύσεων τιμολόγησης. Επιτρέπει στους χρήστες να αναλύουν επιχειρηματικά δεδομένα και να παρέχουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες και να δημιουργούν μοντέλα πρόβλεψης. Παρέχει επίσης λύσεις για τη διαχείριση του σχεδιασμού προϊόντων, της στρατηγικής τιμολόγησης και την πρόβλεψη μοντέλων τιμών, βαθμολόγησης πελατών και επιχειρήσεων.

Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 8 εκατ. δολαρίων. Iδρυτές της Cube Revenue Management είναι οι κ. κ. Κώστας Οικονομόπουλος, CEO, Γιώργος Μπορέτος, CMO και Φίλιππος Κυτίνος, CTO της εταιρείας.

Signal Group

Πάροχος λογισμικού σχεδιασμού επιχειρηματικών πόρων που βασίζεται σε AI και cloud για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Προσφέρει διαδικτυακό λογισμικό και μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται εξ αποστάσεως δεδομένα και να λαμβάνουν εμπορικές αποφάσεις. Τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων, εκτιμήσεις κερδοφορίας, εξαγωγή και σύντηξη δεδομένων, αξιολόγηση διαθεσιμότητας χωρητικότητας, παρακολούθηση πληροφοριών πλοίων, δυναμική αγοράς, βάση δεδομένων ταξιδιού, παρακολούθηση φορτίου, παρακολούθηση λιμενικής δραστηριότητας και λεπτομερείς αναφορές.

Συνιδρυτής και CEO της εταιρείας είναι ο Γιάννης Μαρτίνος.

Metis

Πάροχος AI και λύσης διαχείρισης απόδοσης σκαφών που βασίζεται σε Cloud. Βοηθά στην ανάλυση επιχειρησιακών ή μηχανικών διαδικασιών και παρέχει ανατροφοδότηση με τη μορφή συμπερασμάτων ανάλυσης και αναφορών ανίχνευσης συμβάντων σε πολλούς χρήστες. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα “Data Acquisition” που ανακτά, καθαρίζει και αποθηκεύει τυχόν μετρήσεις απευθείας από τον εξοπλισμό και τους αισθητήρες του πλοίου ή ακόμα και από το πλήρωμα. Λαμβάνει δεδομένα από οποιονδήποτε εξοπλισμό, αισθητήρα και όργανο εγκατεστημένο στα σκάφη. Θα συλλέξει όλα τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από τον διάφορους εξοπλισμό επί του σκάφους (πλοήγηση, AMS, μετρητής ροπής, ροόμετρα και άλλα) και επίσης από τρίτες πηγές όπως AIS, παρόχους δεδομένων καιρού και άλλες βάσεις δεδομένων, μαζί με πληροφορίες πλοίων για τον υπολογισμό των απαιτούμενων εξόδων.

CEO της Metis είναι ο Πάνος Θεοδοσσόπουλος.

Ex Machina

Η Ex Machina, έχοντας στο ταμείο της 6 εκατ. δολάρια, παρέχει μια πλατφόρμα λογισμικού πρόβλεψης για τον καιρό και την αιολική ενέργεια. Έχει αναπτυχθεί με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ιδιοκτήτες και διαχειριστές αιολικών πάρκων για την πρόβλεψη της παραγωγής αιολικής ενέργειας για 48 ώρες. Άλλα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας cloud περιλαμβάνουν υπερτοπική παρακολούθηση και πρόγνωση δεδομένων καιρού με ακριβή παρακολούθηση των δελτίων καιρού 3rd party και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ενέργειας για το δίκτυο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

H εταιρεία ιδρύθηκε από τρεις μηχανικούς, τον Μανώλη Νικηφοράκη, τον Στράτο Θεοδώρου και τον Βασίλη Χρυσό.

Wappier

Η Wappier, έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 5 εκατ. δολαρίων, προσφέρει έξυπνο SDK διαχείρισης εσόδων και βελτιστοποίησης για εκδότες παιχνιδιών για κινητά. Προσφέρει τεχνολογία για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χρησιμοποιεί δυναμική και διεθνή τιμολόγηση, ομαδοποίηση αγορών εντός εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο και αυτοματοποιημένα, εξατομικευμένα προγράμματα αφοσίωσης και διατήρησης, επιτρέποντας στους εκδότες εφαρμογών παιχνιδιών για κινητά να αυξήσουν τα έσοδά τους. Χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση, προγνωστική ανάλυση και «προχωρημένη» συγκέντρωση δεδομένων.

Η πλατφόρμα της Wappier αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές εφαρμογών για φορητές συσκευές διευκολύνουν και διατηρούν τις ροές εσόδων τους, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προβλέψει τη συμπεριφορά των χρηστών και να παραδώσει αυτόματα εξατομικευμένες προσφορές και προγράμματα αφοσίωσης.

Εntersoft

H εταιρεία αναπτύσσει Cloud base ERP λογισμικό και λύσεις διαχείρισης για πολλαπλές βιομηχανίες (business software). Είναι λογισμικό για τη διαχείριση και τον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών λειτουργιών. Προσφέρει ενότητες όπως διαχείριση πωλήσεων, διαχείριση σχέσεων πελατών, διαχείριση αποθεμάτων, διαχείριση αποθήκης, οικονομική και λογιστική διαχείριση και πολλά άλλα.

Πρόσφατα η Entersoft εξαγοράστηκε από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού.

Pobuca (πρώην Sieben)

Η startup είναι πάροχος πλατφόρμας μετάβασης στην αγορά για μάρκες και λιανοπωλητές. Η πλατφόρμα προσφέρει ένα λογισμικό βασισμένο σε AI που επιτρέπει στα μέλη να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών με εξατομικευμένες καμπάνιες, chatbots και έξυπνα προγράμματα αφοσίωσης. Επιτρέπει στα μέλη να αυτοματοποιούν και να παρακολουθούν εξατομικευμένες διαδρομές πελατών, να παρακολουθούν τον αγωγό πελατών, να παρακολουθούν ευκαιρίες πωλήσεων και να κατανοούν την ανάγκη ενίσχυσης των πωλήσεων.

CEΟ της εταιρείας είναι ο Ισίδωρος Σιδερίδης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups