Με κέρδη άρχισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας τη διήμερη διόρθωση, ενώ τήρησαν στάση αναμονής για τα στοιχεία που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και μπορεί να επηρεάσουν τον πληθωρισμό και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των βιομηχανιών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 8.424 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 18.767 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,35% στις 8.195 μονάδες.

Δοκιμάζει «τιμές» των 40.000 μοναδων ο Dow Jones

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, ο ελβετικός όμιλος ειδών πολυτελείας Richemont κατέγραψε και σήμερα κέρδη της τάξεως του 5,3%, συνεχίζοντας το ράλι που άρχισε την Παρασκευή μετά την αναφορά πωλήσεων ρεκόρ και την ανακοίνωση νέου CEO.

Άλμα 53% έκανε η Keywords Studios, καθώς η EQT επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι βρίσκεται σε ζητήσεις για την εξαγορά της εταιρείας. Η EQT προσέφερε μια τιμή με premium 70% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Από την άλλη, απώλειες 1,2% σημείωσε η Ryanair, παρά το γεγονός ότι ανέφερε μια ισχυρή άνοδο 34% στα κέρδη ολόκληρου του έτους. Η εταιρεία αντιμετώπισε την απότομη αύξηση του κόστους των καυσίμων με αύξηση των ναύλων της κατά περισσότερο από 20%.

Οι αγορές αναμένουν επίσης τα στοιχεία για την πορεία των μισθών στην Ευρωζώνη την Πέμπτη, τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί απαραίτητα για να κρίνει τη δυναμική των τιμών. Η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων πιθανώς απέτυχε να επιβραδυνθεί σημαντικά από τα τέλη του περασμένου έτους, προκαλώντας κάποιες αμφιβολίες για την ευρέως σημαντική μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου.

Πάντως έχει προκαλέσει αίσθηση ότι η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα ύψη σήμερα, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς η μείωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, αλλά και οι εικασίες σχετικά με πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve αύξησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Η τιμή του χρυσού πλέον βρίσκεται στα 2.446,23 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι επίσης αυξήθηκε κατά 2,40%, φθάνοντας στα 32,22 δολάρια ανά ουγγιά.

Τριπλή στήριξη, από ΕΛΠΕ, Τιτάν και Alpha, έλαβε το ΧΑ

Στη ζώνη των 1.500 μονάδων επέλεξε να σταθεί σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε σημαντικές στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, δεν κατάφερε να υπερκεράσει τα τοπικά υψηλά του και να κάνει μια αποφασιστική κίνηση πάνω από το ψυχολογικό όριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 1.502,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.495,66 μονάδων (+0,35%) και 1.505,07 μονάδων (+0,98%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 8,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 3.658,13 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.400,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,12% στις 1.338,14 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Νευρικότητα λόγω triple witching, δίνουν τον τόνο οι μετοχές ΑΙ
Wall Street |

Νευρικότητα λόγω triple witching στη Wall Street, δίνουν τον τόνο οι μετοχές ΑΙ

Οι συναλλαγές έχουν αστάθεια λόγω της τριπλής λήξης των παραγώγων (triple witching), δηλαδή της λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, δικαιωμάτων προαίρεσης και δικαιωμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης