Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διοχετεύσει στην Ουκρανία κέρδη από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες» συνέπειες, υποστήριξε ρώσος διπλωμάτης, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως μεταδίδει το TASS, ο Κιρίλ Λόγκντινοφ, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην ΕΕ, είπε σε Ρώσους δημοσιογράφους: «Το μόνο που μπορεί να προβλεφθεί (με σιγουριά) είναι ότι η ΕΕ θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να επιστρέψει στη χώρα μας ό,τι έχει κλαπεί».

Χθες Τρίτη, η ΕΕ άναψε «πράσινο φως» για τη χρήση μέρους των κερδών που αποφέρουν τα παγωμένα ρωσικά assets για την ανοικοδόμηση και την άμυνα της Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό το Bloomberg.

ΕΕ: Εγκρίθηκε η χρήση κερδών από τα παγωμένα ρωσικά assets

Αυτή η κίνηση θα παράσχει στην Ουκρανία έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, το 90% των οποίων θα διατεθεί στον στρατό της Ουκρανίας, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavsky στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Όσον αφορά στα πεδία των μαχών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε την ίδια ημέρα ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πετύχει «απτά αποτελέσματα» στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), η οποία δέχεται δριμεία ρωσική επίθεση από τις 10 Μαΐου.

Περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν ακινητοποιηθεί από την G7 από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να κρατούνται στην ΕΕ.

Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων κρατήθηκε μέσω του γίγαντα διακανονισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο, έχοντας αποφέρει καθαρά κέρδη περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από πέρυσι.

Οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει ένα ξεχωριστό σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Εάν η G-7 εγκρίνει τη συμφωνία, θα αντικαταστήσει την πρωτοβουλία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Ουκρανία θα λάβει τα καθαρά κέρδη που υπολογίζονται από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Περίπου 159 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη 557 εκατομμυρίων ευρώ από εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Euroclear.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή