«Πράσινο φως» για τη χρήση μέρους των κερδών που αποφέρουν τα παγωμένα ρωσικά assets για την ανοικοδόμηση και την άμυνα της Ουκρανίας άναψε η ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg. Νωρίτερα σήμερα το πρωί Τρίτης, το διεθνές μέσο είχε γράψει ότι οι γερμανοί αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν το αμερικανικό σχέδιο.

Αυτή η κίνηση θα παράσχει στην Ουκρανία έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, το 90% των οποίων θα διατεθεί στον στρατό της Ουκρανίας, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavsky στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

G7: Η χορήγηση δανείου στην Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά assets στην επερχόμενη συνάντηση

Περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν ακινητοποιηθεί από την G7 από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να κρατούνται στην ΕΕ.

Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων κρατήθηκε μέσω του γίγαντα διακανονισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο, έχοντας αποφέρει καθαρά κέρδη περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από πέρυσι.

Οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει ένα ξεχωριστό σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Εάν η G-7 εγκρίνει τη συμφωνία, θα αντικαταστήσει την πρωτοβουλία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Ουκρανία θα λάβει τα καθαρά κέρδη που υπολογίζονται από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Περίπου 159 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη 557 εκατομμυρίων ευρώ από εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Euroclear.

Τα κέρδη πριν από την ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου θα παρακρατηθούν από την Euroclear για τη διαχείριση τυχόν κινδύνων όπως αυτοί που προκύπτουν από νομικές ενέργειες στη Ρωσία. Το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό που επιτρέπει στο γραφείο συμψηφισμού να διατηρεί περισσότερα κεφάλαια σε περίπτωση που αυτοί οι πόροι αποδειχθούν ανεπαρκείς για τη διαχείριση ξαφνικών και απροσδόκητων κινδύνων.

Η έγκριση της πρότασης από τους υπουργούς υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες έρχεται μετά από μήνες παζαριών μεταξύ των κρατών μελών εν μέσω ανησυχιών για πιθανές νομικές προκλήσεις, αντίποινα από τη Ρωσία και κίνδυνο για τη σταθερότητα του ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με την Ουκρανία να λαμβάνει τη βοήθεια δύο φορές το χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή