«Πράσινο φως» για τη χρήση μέρους των κερδών που αποφέρουν τα παγωμένα ρωσικά assets για την ανοικοδόμηση και την άμυνα της Ουκρανίας άναψε η ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg. Νωρίτερα σήμερα το πρωί Τρίτης, το διεθνές μέσο είχε γράψει ότι οι γερμανοί αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν το αμερικανικό σχέδιο.
Αυτή η κίνηση θα παράσχει στην Ουκρανία έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, το 90% των οποίων θα διατεθεί στον στρατό της Ουκρανίας, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavsky στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
G7: Η χορήγηση δανείου στην Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά assets στην επερχόμενη συνάντηση
We have approved in the EU using revenues from Russia’s central bank’s frozen assets to help Ukraine.
Up to €3B only this year, 90% goes for Ukraine’s military. Russia must pay for its war damages.
— Jan Lipavský (@JanLipavsky) May 21, 2024
Περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν ακινητοποιηθεί από την G7 από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να κρατούνται στην ΕΕ.
Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων κρατήθηκε μέσω του γίγαντα διακανονισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο, έχοντας αποφέρει καθαρά κέρδη περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από πέρυσι.
Οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει ένα ξεχωριστό σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Εάν η G-7 εγκρίνει τη συμφωνία, θα αντικαταστήσει την πρωτοβουλία της ΕΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Ουκρανία θα λάβει τα καθαρά κέρδη που υπολογίζονται από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Περίπου 159 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη 557 εκατομμυρίων ευρώ από εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Euroclear.
Τα κέρδη πριν από την ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου θα παρακρατηθούν από την Euroclear για τη διαχείριση τυχόν κινδύνων όπως αυτοί που προκύπτουν από νομικές ενέργειες στη Ρωσία. Το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό που επιτρέπει στο γραφείο συμψηφισμού να διατηρεί περισσότερα κεφάλαια σε περίπτωση που αυτοί οι πόροι αποδειχθούν ανεπαρκείς για τη διαχείριση ξαφνικών και απροσδόκητων κινδύνων.
Η έγκριση της πρότασης από τους υπουργούς υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες έρχεται μετά από μήνες παζαριών μεταξύ των κρατών μελών εν μέσω ανησυχιών για πιθανές νομικές προκλήσεις, αντίποινα από τη Ρωσία και κίνδυνο για τη σταθερότητα του ευρώ.
Τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με την Ουκρανία να λαμβάνει τη βοήθεια δύο φορές το χρόνο.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα