Ο Έρικ Σμιντ έκανε μερικές ανησυχητικές προβλέψεις για την τεχνητή νοημοσύνη μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο VivaTech στο Παρίσι. Μετά την αποχώρησή του από την Google, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος έχει επενδύσει σε αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και δήλωσε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα λειτουργήσει εις βάρος της καινοτομίας.

Ο Σμιντ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εγκυμονεί κινδύνους, αλλά δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες απειλές δεν έχουν φθάσει ακόμη. Εάν και όταν αυτές οι απειλές υλοποιηθούν, ο Σμιντ φαίνεται να πιστεύει ότι ο κόσμος θα έχει έναν τρόπο να τις αντιμετωπίσει.

Ο «νονός» της AI προειδοποιεί για απειλές σε επίπεδο «εξαφάνισης του ανθρώπου» από την τεχνητή νοημοσύνη

«Παρεμπιπτόντως, ξέρετε τι θα κάνουμε όταν οι υπολογιστές αποκτήσουν ελεύθερη βούληση;» δήλωσε ο Σμιντ στο συνέδριο. «Θα τους βγάλουμε από την πρίζα». «Ας δούμε ποιος θα βγάλει ποιον από την πρίζα», απάντησε ο Γιοάβ Σοχάμ, συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της AI21 Labs, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση μαζί με τον Σμιντ. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι ερευνητές έχουν διεξάγει λεπτομερείς αξιολογήσεις των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης και ότι η απάντηση είναι «Μπορείτε να δείτε τον κίνδυνο να έρχεται».

Πώς καταπολεμάται ο κίνδυνος της AΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google έχει επενδύσει σε προσπάθειες για την καταπολέμηση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνεργάστηκε με την OpenAI για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιχορήγησης ύψους 10 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της τεχνικής έρευνας με την ομάδα superalignment της εταιρείας, η οποία ήταν αφιερωμένη στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρά τη διάλυση της ομάδας την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI σκοπεύει να συνεχίσει να προχωρά το πρόγραμμα επιχορηγήσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Business Insider. Προς το παρόν, ο Σμιντ δήλωσε ότι η τρέχουσα μορφή της AI δεν είναι τόσο επικίνδυνη, με εξαίρεση την παραπληροφόρηση, η οποία είναι «εκτός ελέγχου» και αποτελεί «πραγματικό ζήτημα για τις δημοκρατίες».

Παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και βιολογικές επιθέσεις

Η παραπληροφόρηση έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς έχει εμφανιστεί η τεχνητή νοημοσύνη. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα συστήματα Meta και OpenAI έδειξε ότι διάφορα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είχαν μάθει να προκαλούν συστηματικά «ψευδείς πεποιθήσεις σε άλλους για να επιτύχουν κάποιο αποτέλεσμα διαφορετικό από την αλήθεια».

Τα deepfakes έχουν επίσης γίνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, με περιεχόμενο πορνογραφικού περιεχομένου που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη και απεικονίζει δημόσια πρόσωπα και μιμείται πολιτικούς ηγέτες. Αρκετά άτομα στις ΗΠΑ έκαναν λόγο κλήσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και παραποιούν μηνύματα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το 2022, απατεώνες ομολόγησαν την ενοχή τους σε κατηγορίες για τη χρήση στοχευμένων ρομποτικών κλήσεων για να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν επιστολική ψήφο.

Ο Σμιντ δήλωσε ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων είναι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι βιολογικές επιθέσεις, οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη. Αλλά «θα έρθουν σε τρία έως πέντε χρόνια», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή