Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αρκετά ώστε να δικαιολογεί μία πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και δεν θα πρέπει να «υπερερμηνεύει» τα στοιχεία για τους μισθούς, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς στην ευρωζώνη επιταχύνθηκαν στις αρχές του 2024, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Καμπανάκι για την ΕΚΤ από τις μισθολογικές αυξήσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μιλώντας στο συνέδριο VivaTech στο Παρίσι, ο Βιλερουά, είπε ότι υπάρχει μια «γερμανική εξαίρεση» λόγω εφάπαξ, ενώ οι μισθοί επιβραδύνθηκαν σημαντικά σε άλλες χώρες.

«Δεν πρέπει να υπερερμηνεύουμε, διατηρούμε εμπιστοσύνη στη διαδικασία αποπληθωρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης.

«Καθώς έχουμε αυξημένη εμπιστοσύνη στο μέτωπο του πληθωρισμού, πολύ πιθανόν, αποκλείοντας μια έκπληξη, θα έχουμε μια πρώτη μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου», υπογράμμισε.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν μια συναίνεση, ακόμα κι αν ορισμένοι πιο επιθετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των επιτοκίων μετά από μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επικαλούνται τις μισθολογικές αυξήσεις στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές που προκαλούνται από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί επίσης να καταστήσει λιγότερο επείγουσα τη χαλάρωση της πολιτικής.

Μισθολογικές ανησυχίες

Σε ένα ακόμα προειδοποιητικό σημάδι για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη μάχη τους για τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις στους μισθούς στην ζώνη του ευρώ, όπως υπολογίζονται από την ΕΚΤ επιταχύνθηκαν.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ οι αποδοχές μετά από διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 4,5% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο και ισοφαρίζει το ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση ή αμετάβλητα ποσοστά.

Ο συγκεκριμένος δείκτης της ΕΚΤ καταρτίζεται από το 2001 και βασίζεται σε στοιχεία από εννέα χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία και Φινλανδία. Ο δείκτης δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση και περιλαμβάνει διαρθρωτικές αυξήσεις μισθών καθώς και εφάπαξ πληρωμές.

Ειδικότερα, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ πληρωμών, ενισχύθηκε από 1,4% το 2021 σε 4,5% το 2023 – με την κάλυψη του πληθωρισμού να αποτελεί κεντρικό κίνητρο στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς πρόσφατα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή