Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια από τις αρχές του Ιουνίου, εξέφρασε το μέλος του δ.σ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στηρίζει την άποψή του στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στην ευρύτερη ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο στο 2,4%, με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στο μπλοκ του κοινού νομίσματος να υποχωρούν ελαφρά.

Βιλερουά – ΕΚΤ: Η αβεβαιότητα στο πετρέλαιο δεν θα εμποδίσει τις μειώσεις επιτοκίων

Ο Βιλερουά, ηγετική μορφή της ομάδας των περιστεριών της ΕΚΤ, είπε ότι τα στοιχεία ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδηγείται μέχρι το επόμενο έτος στο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές Ιουνίου» είπε σε ανάρτηση του στο κοινωνικό δίκτυο Linkedin.

«Η ταχύτητα των μειώσεων θα πρέπει στη συνέχεια να ρυθμιστεί ρεαλιστικά ανάλογα με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό πέρα από τα μηνιαία αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποια μεταβλητότητα», πρόσθεσε.

Δεν είναι πρώτη φορά που εκφράζει την ανάγκη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν μέρες στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, όταν υπήρχε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα στις τιμές του πετρελαίου δεν θα αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφασή τους για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το πώς θα συνεχίσουν στην πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή