Να ανεβάσουν ρυθμούς στις εκταμιεύσεις νέων δανείων μέχρι το τέλος της χρονιάς καλούνται οι ελληνικές τράπεζες, μετά το υποτονικό πρώτο τρίμηνο του 2024, που χαρακτηρίστηκε από αυξημένες πρόωρες αποπληρωμές ανοιγμάτων, σε συνέχεια των τάσεων της περυσινής χρήσης.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, η καθαρή πιστωτική επέκταση, δηλαδή η άνοδος των υπολοίπων εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, θα ανέλθει σε ετήσια βάση γύρω από την περιοχή των 8 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ το 2023.

NBG Securities: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα α’ 3μηνου των ελληνικών τραπεζών

Για την επίτευξή τους θα χρειαστεί επιτάχυνση των ρυθμών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου Ιανουάριος – Μάρτιος 2024 τα ενήμερα δάνεια των τεσσάρων συστημικών ομίλων αυξήθηκαν κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση.

Αυτό σημαίνει ότι για να επιβεβαιωθούν τα business plans που έχουν παρουσιαστεί, θα πρέπει στο εννεάμηνο που ακολουθεί, η ενίσχυσή τους να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το πρόβλημα στις αρχές του 2024 δεν δημιουργήθηκε από τις νέες εκταμιεύσεις, που κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής, αλλά είναι αποτέλεσμα των αρκετών για ένα ακόμη τρίμηνο πρόωρων αποπληρωμών.

Αυτές προήλθαν, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των τραπεζικών διοικήσεων, από μεγάλες και αξιόχρεες επιχειρήσεις, που αξιοποίησαν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους για να περιορίσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους, στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Η κατάσταση ωστόσο, αναμένεται πως θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, μετά την επικείμενη τον ερχόμενο μήνα έναρξη της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν θετικές τις προοπτικές μεγέθυνσης των δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, εν αναμονή της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η οποία στο βασικό σενάριο θα φτάσει τις 75 μονάδες βάσης έως και το τέλος της χρονιάς.

Όπως επισημαίνουν, η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει θετικά στους ισολογισμούς των τραπεζών ως εξής:

– Θα ανακοπεί το κύμα πρόωρων αποπληρωμών

– Θα ενισχυθεί η ζήτηση για νέα δάνεια, καθώς θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με αναλυτές, το βασικό στοίχημα για τον κλάδο είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθετικότητας, οι οποίοι συνοδεύονται από τραπεζικά δάνεια.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκτέλεση της δράσης, κυρίως λόγω της αναβλητικότητας που επιδεικνύουν επιχειρήσεις με εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους, λόγω του ακριβού κόστους χρήματος.

Όταν όμως ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του, εκτιμάται ότι οι σχεδιασμοί αυτοί θα τεθούν σε εφαρμογή.

Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζικές διοικήσεις κρατούν μικρό καλάθι για τους τομείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, που συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις.

Στους μικρότερους της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας τα οικονομικά στοιχεία είναι αυτήν την στιγμή ανεπαρκή για να ξεκλειδώσουν τα αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια των τραπεζών.

Υπολογίζεται ότι από τις 900.000 επιχειρήσεις, μόλις 1 στις 10 εμφανίζει θεμελιώδη μεγέθη ικανά να ανοίξουν τις θύρες της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Οι υπόλοιπες είναι είτε πολύ μικρού μεγέθους, με χαμηλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας ή τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Η στεγαστική πίστη

Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Οι περισσότερες συναλλαγές στην κτηματαγορά συνεχίζουν να γίνονται με μετρητά, ενώ τα νοικοκυριά που μπορούν να λάβουν δάνειο, στην πλειονότητά τους δεν είναι διατεθειμένα στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και αβεβαιότητας, να αναλάβουν νέες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στις τράπεζες ευελπιστούν ότι με την υποχώρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και το λανσάρισμα νέων πιο προνομιακών προγραμμάτων, η κινητικότητα θα αυξηθεί σταδιακά.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τη μείωση των περιθωρίων κέρδους τους, ενώ ξεκίνησε το λανσάρισμα στεγαστικών δανείων με χαλαρότερους όρους, που απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους έως 45 ετών.

Για το 2024 εκτιμάται ότι οι νέες εκταμιεύσεις στη στεγαστική πίστη θα φτάσουν στα 1,8 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο ωστόσο περιλαμβάνονται και τα κρατικά δάνεια της δράσης «Σπίτι μου».

Το ποσό που θα βγει από τα ταμεία των τραπεζών δύσκολα θα ξεπεράσει εφέτος τα 1,2 δισ. ευρώ, με βάση τις τάσεις που επικρατούν από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]