Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τη χρονιά με ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Eurobank Equities, η οποία επαναλαμβάνει τη σύσταση για «αγορά» (buy) στις τρεις τραπεζικές μετοχές που καλύπτει. Επίσης, επιβεβαιώνει τις τιμές στόχους στα 2,41 ευρώ για την Alpha Bank, στα 10,37 ευρώ για την Εθνική και στα 5,40 ευρώ για την Πειραιώς.

Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση στα 1,26 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 45% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τόσο τις εκτιμήσεις της όσο και τις εκτιμήσεις της συναίνεσης κατά >10%, ως αποτέλεσμα των ανθεκτικών επιτοκιακών εσόδων (NII) και του χαμηλότερου από το αναμενόμενο υποκείμενο κόστος κινδύνου (CoR).

Πιο αναλυτικά, το NII σε επίπεδο κλάδου αυξήθηκε κατά 15,5% σε ετήσια βάση (NIM +42 μ.β.), υποχωρώντας μόλις 2,6% σε τριμηνιαία βάση (NIM μειωμένο κατά 8 μ.β.) μετά από το ρεκόρ του 4ου τριμήνου του 2023, με τη Eurobank να δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα διατηρώντας τα επίπεδα NII και NIM. Η απόδοση του κλάδου NII οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εποχικότητα, το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης, οι εμπροσθοβαρείς εκδόσεις για ανώτερους τίτλους και η εποχιακά ασθενής πιστωτική επέκταση (0,1 δισ.), που υπεραντιστάθμισαν τα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους πελατών και τα χαμηλά beta καταθέσεων.

Προβλέψεις κερδών

Σε επίπεδο προ προβλέψεων κερδών, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν σχεδόν αμετάβλητα (και αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση), σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, με την Εθνική και τη Eurobank να ξεχωρίζουν ως πιο ανθεκτικές. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν επίσης από το χαμηλότερο από το αναμενόμενο OpEx (πτώση 7% σε τριμηνιαία βάση) που αντιστάθμισε τη μικρή τριμηνιαία μείωση του βασικού εισοδήματος.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, η Eurobank και η Εθνική κατέγραψαν το υψηλότερο ετήσιο RoTE με 20% και ακολουθούν η Πειραιώς με 16,4% και η Alpha με 12,9%. Τα εποπτικά κεφάλαια αυξήθηκαν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα, με τον μέσο δείκτη FL CET1 να φτάνει στο 16,1%, σημειώνοντας βελτίωση κατά 40 μονάδες βάσης μετά τον υπολογισμό των μερισμάτων, ενισχύοντας τη δημιουργία οργανικού κεφαλαίου.

Αποτίμηση

Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης τον Μάρτιο (>15%), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του discount σε όρους P/TBV έναντι των περιφερειακών ομοτίμων σε >20% λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης επιτοκίων και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος των μερισμάτων (SSM σε εκκρεμείς εγκρίσεις), οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν προσεγγίσει πρόσφατα την ανοδική κίνηση του ευρωπαϊκού κλάδου, επισημαίνει η Eurobank Equities. Αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount >20%.

Κατά την Eurobank Equities, υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, με τις 3 τράπεζες στην κάλυψή της να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με 6,2x σε όρους PE και 0,77x σε όρους P/TBV, καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν το CoE στα μέσα επίπεδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το ανθεκτικότητα εισοδήματος, τη σημαντική προαιρετική δυνατότητα κεφαλαίου (με πλεονάζον κεφάλαιο >4 δισ. ευρώ) και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.

Έχοντας αυτά υπόψη, η Eurobank Equities πιστεύει ότι ο συνδυασμός ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (RoTE 2025 12%), ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (αποκατάσταση μερισμάτων, περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών) συνιστούν μια ενδιαφέρουσα υπόθεση.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τη σύσταση για «Αγορά» για όλες τις τράπεζες με αμετάβλητες τις τιμές στόχους, με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης του πλάνου και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις