Σε επαναπροσδιορισμό των επιλογών τους προχωρούν οι μεταλλευτικές εταιρείες καθώς οι τιμές του χαλκού σημειώνουν διαδοχικά υψηλά ρεκόρ.  Μια απο αυτές, η Asarco, η μεταλλευτική εταιρεία που ελέγχεται από τον βιομηχανικό όμιλο Grupo Mexico σχεδιάζει την επαναλειτουργία ενός χυτηρίου χαλκού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Asarco, η οποία αγοράστηκε για πρώτη φορά από την Grupo Mexico το 1999, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα εργαζόμενων για την επανεκκίνηση του χυτηρίου Hayden στην Αριζόνα και των κοντινών ορυχείων χαλκού καθώς και του διυλιστηρίου Amarillo στο Τέξας, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Xαλκός: Κλέβει από τη λάμψη των μετάλλων

Η επαναλειτουργία του Hayden θα ενίσχυε την προσφορά του βασικού κόκκινου μετάλλου σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία χρησιμοποιεί διπλάσια ποσότητα ραφιναρισμένου χαλκού από αυτή που παράγει, επειδή διαθέτει μόνο δύο εγχώρια χυτήρια: Το χυτήριο Miami της Freeport McMoRan της Freeport McMoRan στην Αριζόνα και το χυτήριο Kennecott της Rio Tinto στη Γιούτα.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής του χαλκού παρακίνησε την Asarco να επανεκκινήσει το Hayden, δεδομένης της οξείας ανάγκης για τήξη χαλκού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανοδος 24% απο την αρχή του χρόνου

Η ζήτηση χαλκού αναμένεται να αυξηθεί σταθερά τα επόμενα χρόνια, τροφοδοτούμενη κυρίως από την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνει το Reuters.

Τα πρόσφατα άλματα των τιμών, ωστόσο, φαίνεται να οφείλονται εν μέρει σε κερδοσκοπική δραστηριότητα. Το συμβόλαιο του χαλκού με τις περισσότερες συναλλαγές στον πρώτο μήνα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, γνωστό και ως Comex, έχει κερδίσει 24% από τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ρεκόρ 5,1985 δολαρίων ανά λίβρα αυτή την εβδομάδα.

Το ράλι του Comex, που ξεπέρασε τις κινήσεις στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης, οφείλεται σε ένα κερδοσκοπικό ξέσπασμα που ανάγκασε όσους είχαν στοιχηματίσει σε πτώση των τιμών να καλύψουν τις θέσεις τους.

Οι έμποροι, συμπεριλαμβανομένης της Trafigura και της IXM, προσπαθούσαν να στείλουν μέταλλο στις αποθήκες της CME στις Ηνωμένες Πολιτείες για να καλύψουν τις θέσεις short, αλλά ο χαλκός που παράγεται στην Κίνα – η οποία μεταλλουργεί το ήμισυ του παγκόσμιου χαλκού, δεν είναι παραδοτέος στην CME.

Ο ρωσικός χαλκός, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 60% των αποθεμάτων της LME, δεν είναι επίσης επιλέξιμος για παράδοση στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή