Δώδεκα θέσεις – μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) ενόψει τον προσεχών ευρωεκλογών.

Πρόκειται για ένα «μανιφέστο» – «μια δίκαιη συμφωνία με τους εργαζόμενους», όπως την χαρακτηρίζει – την οποία η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση υποβάλει στα πολιτικά κόμματα με ορίζοντα την επόμενη πενταετία.

Πώς θα λειτουργεί η εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

Περιγράφοντας την ευρωπαϊκή εικόνα στο χώρο της εργασίας η ΣΕΣ σημειώνει τα εξής: «Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τα συνδικάτα και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο χώρος εργασίας

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εργαζόμενοι υπέστησαν περικοπές ρεκόρ στους μισθούς τους, ενώ αδίστακτοι εργοδότες εξακολουθούν να καταγράφουν ρεκόρ κερδών. Εν τω μεταξύ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απειλούν να επιστρέψουν στη λιτότητα και να ανοίξουν τον δρόμο σε περαιτέρω απορρύθμιση, τιμωρώντας κι άλλο τους εργαζόμενους».

Ζητάει από όλους να δεσμευτούν και να εργαστούν για μια δίκαιη Ευρώπη με ασφαλείς θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές, άριστες δημόσιες υπηρεσίες, δικαιώματα για τις γυναίκες και ισότητα για όλους, ισχυρά εργατικά δικαιώματα, ενισχυμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κοινωνικό διάλογο.

Οι προτάσεις

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που εκπροσωπεί πάνω από 45 εκατομμύρια εργαζόμενους, 93 εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και 10 Eυρωπαϊκές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες – μεταξύ των οποίων και η ΓΣΕΕ – προτείνει τα εξής:

1. Καλύτερες θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Η ΕΕ να αναλάβει δράση για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων. Να προωθηθούν οι αυξήσεις μισθών και να στηριχθεί η ανοδική σύγκλιση των εισοδημάτων και των συνθηκών εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω και της θέσπισης ενός Ευρωπαϊκού πλαισίου για την προώθηση της ανοδικής σύγκλισης των μισθών και της ισχυρότερης δράσης σε επίπεδο ΕΕ για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

2. Να τερματιστεί η επισφαλής εργασία και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Να διασφαλισθούν τα νομικά δικαιώματα για μόνιμες συμβάσεις και εργασία πλήρους απασχόλησης, καθώς και με την απαγόρευση της πρακτικής άσκησης χωρίς αμοιβή. Να αυξηθούν οι έλεγχοι όσον αφορά στην ευελιξία του χρόνου εργασίας και να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Να προστατευτούν τα δικαιώματα των τηλεργαζόμενων.

3. Στήριξη των συνδικάτων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου. Αύξηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων. Κάτι που αναφέρεται στην Οδηγία για τους Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς.

4. Ασφαλής εργασία. Βελτίωση και επέκταση της νομοθεσίας της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για μηδενικούς θανάτους στην εργασία.

5. Απόρριψη της λιτότητας – Οικονομία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Να ρυθμιστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αγορές ενέργειας και τροφίμων και να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία. Να καταπολεμηθούν η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή και να διασφαλιστεί η φορολόγηση των υπερκερδών.

6. Ισχυρή βιομηχανική πολιτική και δημόσιες υπηρεσίες. Να εφαρμοστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική με

σοβαρές αποτελεσματικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα στηρίζουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και την κοινωνική πρόοδο.

7. Δημόσια χρηματοδότηση για κοινωνική πρόοδο. Εφαρμογή ισχυρών προϋποθέσεων με κοινωνικά, φορολογικά και περιβαλλοντικά κριτήρια με αναφορά σε όλες τις μορφές δημόσιας χρηματοδότησης και στήριξης των επιχειρήσεων.

8. Να διασφαλιστούν οι δίκαιες μεταβάσεις. Προτεραιότητα σε έναν δίκαιο, ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποτελεσματική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

9. Καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ και της απάτης. Ρύθμιση του ρόλου των μεσαζόντων της εργασίας και θέσπιση ενός γενικού νομικού πλαισίου της ΕΕ που θα περιορίζει την υπεργολαβία.

10. Ορθή προσέγγιση της μετανάστευσης και του ασύλου σε δικαιωματική βάση. Ενίσχυση των ασφαλών, νόμιμων και τακτικών μεταναστευτικών οδών με ενδυνάμωση της προστασίας, των δικαιωμάτων και της υποστήριξης μεταναστών και αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ

11. Ένας προοδευτικός ρόλος για την Ευρώπη στον κόσμο. Να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ ενεργεί σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσω της εμπορικής της πολιτικής, σύμφωνα με το κοινωνικό μας μοντέλο, για την προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

12. Μια δικαιότερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη. Θέσπιση Πρωτοκόλλου Κοινωνικής Προόδου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στις Συνθήκες με στόχο την εγγύηση ότι δικαιώματα των εργαζομένων και κοινωνικά δικαιώματα υπερισχύουν των οικονομικών ελευθεριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά