Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την ανάγκη για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, δήλωσε το Σάββατο ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

«Μου φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί μια αρκετά γενική συναίνεση σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της οικονομικής συνόδου της G7 στη Στρέσα της βόρειας Ιταλίας.

Καθησυχάζει για την επίπτωση των μισθών στον πληθωρισμό ο Σεντένο της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου, καθώς η ανάκαμψη της αύξησης των μισθών με διαπραγμάτευση σε όλο το νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ο Πανέτα δήλωσε ότι ο πληθωρισμός δείχνει μια κοινή υποκείμενη τάση, καθώς μειώνεται σε όλους τους σημαντικούς οικονομικούς τομείς και ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν μειωθεί.

Οι ιταλικές τράπεζες να φύγουν από τη Ρωσία

Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, καθώς η παραμονή στη χώρα επιφέρει και «πρόβλημα φήμης», δήλωσε ακόμη Πανέτα.

Μετά την αυστριακή Raiffeisen Bank International, η ιταλική UniCredit είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, ενώ η Intesa Sanpaolo εργάζεται για την πώληση των δραστηριοτήτων της στη χώρα.

«Πρέπει να φύγετε από εκεί (σ.σ. Ρωσία)», δήλωσε ο Πανέτα. «Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, διότι το να βγεις από τη Ρωσία είναι περίπλοκο, πρέπει να βρεις αγοραστή γνωρίζοντας ότι αναγκάζεσαι, μπορεί να είναι ακριβό, ωστόσο πρέπει να βγεις γιατί υπάρχει πρόβλημα φήμης», πρόσθεσε. Ο ρωσικός βραχίονας της UniCredit επλήγη αυτόν τον μήνα από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 463 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή