Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει πιθανότατα να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για οποιαδήποτε επόμενη μείωση των επιτοκίων, αφού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, το «γεράκι» της γερμανικής νομισματικής πολιτικής προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα από μια νέα πτώση των επιτοκίων.

«Εάν υπάρξει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, πρέπει να περιμένουμε και πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε ίσως μέχρι τον Σεπτέμβριο», δήλωσε.

Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δίνει ο Βιλερουά

Τα σχόλια του Νάγκελ έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσουν το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση μιας πρωτοφανούς εκστρατείας σύσφιξης. Το τι θα συμβεί μετά, είναι λιγότερο σαφές.

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν σιωπηλοί σχετικά με το τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο, αν και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι αντίθετη σε μείωση τον Ιούλιο.

Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, με 60% πιθανότητα για μια ακόμη μείωση τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία για τους μισθούς δεν ανησυχούν την ΕΚΤ

Τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ την Πέμπτη έδειξαν ότι οι διαπραγματευόμενοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υπολογίζουν σε μια επιβράδυνση για να διατηρήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού.

«Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι τα στοιχεία για τους μισθούς βγήκαν αρκετά ισχυρά», δήλωσε ο Νάγκελ. «Τα στοιχεία για τους μισθούς συχνά υστερούν χρονικά, οπότε αυτό που είδαμε στα τελευταία στοιχεία σχετίζεται με τα ποσοστά πληθωρισμού του παρελθόντος».

Τόνισε ότι «πολλές εφάπαξ πληρωμές περιλαμβάνονται στα τρέχοντα μισθολογικά στοιχεία», προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι μια ανακούφιση βρίσκεται προ των πυλών. «Αλλά παρ’ όλα αυτά τα μισθολογικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι ισχυρά, οπότε πρέπει να διατηρούμε την επαγρύπνησή μας όσον αφορά αυτό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη πως ο πληθωρισμός βρίσκεται “υπό έλεγχο”, αν και αρνήθηκε να αναφερθεί σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων μετά την πιθανή πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Ο Νάγκελ δήλωσε ότι αυτό που αναμένει «για τους επόμενους μήνες είναι ο πληθωρισμός να μειωθεί περαιτέρω. Ο δομικός μειώνεται, ο γενικός δείκτης τιμών μειώθηκε ήδη. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα ότι σε 13 ημέρες θα δούμε την πρώτη μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη».

Ο Εσθονός ομόλογός του, Μάντις Μίλερ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η άνοδος στους μισθούς της ευρωζώνης δεν εκτροχιάζει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού και δεν θα εμποδίσει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών