Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, όσον αφορά την επίδραση των μισθών στον πληθωρισμό.

Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο συνεδρίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, είπε μεταξύ άλλων ότι η πτώση των πραγματικών μισθών μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας πως ο ρυθμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Νάγκελ: Η ΕΚΤ να περιμένει τον Σεπτέμβριο για δεύτερη μείωση επιτοκίων

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν προβλέπει πως θα ξεπεράσει τις 0,2 μονάδες πάνω από αυτό που αναμένει η ΕΚΤ. «Αυτή η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών είναι συμβατή με τον πληθωρισμό που συγκλίνει στο 2%» είπε συγκεκριμένα.

Η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής μετά την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού που θεωρείται πλέον βέβαιη στις 6 Ιουνίου. Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων στον απόηχο των στοιχείων για τους μισθούς και τα των τελευταίων στοιχείων για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, ο γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έχει ήδη υποβαθμίσει τα μεγέθη των μισθών αυτής της εβδομάδας, λέγοντας ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να τα υπερερμηνεύει» και ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν «βέβαιοι για τη διαδικασία αποπληθωρισμού». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εσθονός ομόλογός του, Μάντις Μίλερ.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ , εκ των γερακιών της ΕΚΤ, έδωσε επιφυλακτικό τόνο την Παρασκευή, αν και δεν απέκλεισε μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων το φθινόπωρο.

«Εάν υπάρξει μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, πρέπει να περιμένουμε και πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε ίσως τον Σεπτέμβριο», είπε σε συνέντευξή του σε συνεδρίαση της G7 στη Στρέσα της Ιταλίας.

Ο Σεντένο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, λέγοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι αυτό θα υπονομεύσει τον πληθωρισμό.

«Πρέπει να δούμε μια συνέχιση» των μεγεθών ανάπτυξης, είπε την Παρασκευή. «Κάποια ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία αποπληθωρισμού. Η ανάκαμψη των στοιχείων παραγωγικότητας, τα οποία δεν ήταν θετικά τα τελευταία δύο χρόνια, θα συμβάλει στη διασφάλιση της διαδικασίας αποπληθωρισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή