Όταν συζητάμε την πορεία των επιτοκίων μας μετά τον Ιούνιο, πρέπει να δούμε πώς εξελίσσονται τα οικονομικά δεδομένα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος στην Oberösterreichische Nachrichten: «Υπάρχει τεράστιος βαθμός αβεβαιότητας και δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για τον αριθμό των περικοπών φέτος» τόνισε.

Ο κ. ντε Γκίντος ερωτηθείς για το ποσοστό της μείωσης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, υπογράμμισε ότι έως τώρα οι ευρωπαίοι τραπεζίτες ήταν ξεκάθαροι σχετικά με την απόφαση του Ιουνίου: «Και ακολουθούμε μια συνετή προσέγγιση, η οποία θα συνηγορούσε υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης».

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό τα επιτόκια να αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες, απάντησε:

«Αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο. Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός. Πιστεύουμε ότι θα παρουσιάσει διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα και θα συγκλίνει σταθερά στον ορισμό μας για τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή 2%, το 2025. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι: πώς εξελίσσονται οι μισθοί, τι συμβαίνει με την παραγωγικότητα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τα μειωμένα περιθώρια κέρδους […] Σε αυτά προστίθενται γεωπολιτικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες – ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, πιθανές εντάσεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο όσον αφορά τις μειώσεις ή τις αλλαγές στα επιτόκια».

Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δίνει ο Βιλερουά

Η κριτική στην ΕΚΤ

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε ότι άργησε να αντιδράσει στο θέμα του πληθωρισμού ο κ. ντε Γκίντος υποστήριξε ότι πολιτική λειτούργησε: «Σκεφτείτε ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε πληθωρισμό άνω του 10%. Τώρα ανέρχεται στο 2,4%. Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε επίσης. Πρέπει να επιτύχουμε σταθερότητα τιμών, δηλαδή πληθωρισμό στο 2%. Αλλά και πάλι: υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες, για πολιτικούς λόγους και όσον αφορά τους μισθούς, την παραγωγικότητα κ.λπ. Χρειαζόμαστε μια συνετή νομισματική πολιτική».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα φτάσει σε σταθερό επίπεδο 2% στα μέσα του 2025.

Ανθεκτικές οι τράπεζες

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, τόνισε ότι είναι ανθεκτικός: «Είχαμε ένα πολύ καλό τεστ: όταν εμφανίστηκαν τα προβλήματα με τις περιφερειακές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Credit Suisse τον Μάρτιο του 2023, ο αντίκτυπός τους στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν περιορισμένος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπήρξαν πηγή ανθεκτικότητας – με υψηλούς δείκτες κεφαλαίου και άφθονη ρευστότητα. Όμως το παρελθόν έχει δείξει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η αύξηση της κερδοφορίας δεν θα διαρκέσει για πάντα, λόγω της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας, της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Υπάρχουν πιθανοί αντίθετοι άνεμοι στο μέλλον».

Αναπτυξιακές προοπτικές

Η ζώνη του ευρώ έχει αποφύγει την ύφεση και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν όμως τρεις βασικοί κίνδυνοι. Πρώτον, πολύ υψηλές αποτιμήσεις και χαμηλή αντίληψη κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες διορθώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεύτερον, ο τομέας των εμπορικών ακινήτων, εν μέσω της ύφεσης της αγοράς ακινήτων, προκαλεί αμφισβητήσεις για τις εταιρείες ακινήτων και ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τρίτον, ο μη τραπεζικός τομέας είναι μια πιθανή ευπάθεια λόγω των αδυναμιών ρευστότητάς του, όπως στην περίπτωση των επενδυτικών κεφαλαίων ανοικτού τύπου.

Στη Ρωσία

Ο κ. ντε Γκίντος ρωτήθηκε και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που βρίσκονται στη Ρωσία:

«Η σύστασή μας ήταν σαφής – μειώστε την έκθεση. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η ρωσική δραστηριότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με την εποχή πριν από την εισβολή. Κάποιες τράπεζες το βρίσκουν πιο εύκολα, άλλες πιο δύσκολα».

Ειδικότερα για την  Raiffeisen Bank International τόνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις: «Η σύσταση είναι σαφής για όλες τις τράπεζες στην Αυστρία και την Ευρώπη – να μειώσουν τις συναλλαγές στη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο και το συντομότερο δυνατό».

Τα ρωσικά assets

Αναφερόμενος στα ρωσικά assets τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τηρούνται όλες οι νομικές απαιτήσεις στην Ευρώπη και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημιά στο ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα. «Καταλαβαίνουμε όμως ότι πρόκειται για μια περίπλοκη πολιτική απόφαση και υπάρχουν άλλοι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο», υπογράμμισε.

Υψηλό χρέος

Σε ερώτηση αν τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι προβλήματα για τις υπερχρεωμένες χώρες, ο ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, τόνισε ότι αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική:

«Οι χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα μεταξύ 2010 και 2012 –όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία– έχουν τώρα έναν τραπεζικό τομέα που βρίσκεται σε καλύτερη θέση. βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους, μείωσαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα με ορισμένες από τις χώρες να καταγράφουν ήδη πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ιταλία και η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουν υψηλούς δείκτες χρέους, αλλά οι οικονομίες τους αναπτύσσονται περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν πρόσφατα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι, καθώς η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά μειώνεται σημαντικά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή