Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γνωστούς και διάσημος επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας να κατακλύζονται από θαυμαστές ή ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που αναζητούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους στο πλαίσιο συνεδρίων σε όλο τον κόσμο και ταξιδιών τους.

Ωστόσο στη φετινή έκδοση της VivaTech, μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη, όπου δίνουν το παρών μεγάλα ονόματα όπως ο Ίλον Μασκ των SpaceX, Tesla και X, ο Γιαν ΛεΚουν, Chief AI Scientist της Meta, ο Ρόμπιν Λι, συνιδρυτής, πρόεδρος και CEΟ της Baidu, όπως και προσωπικότητες από όμορες βιομηχανίες που θεωρούν τις τεχνολογικές εξελίξεις καθοριστικές για το μέλλον -ανάμεσά τους και ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του ομίλου της Louis Vuitton- το ενδιαφέρον στράφηκε αλλού.

Amazon: Μπαίνει στο παιχνίδι της δημιουργικής AI – Επένδυση ύψους 4 δισ. δολαρίων

Και ειδικότερα, όπως επισημαίνει και το CNBC, στους ιδρυτές μερικών από τις πιο καυτές και νεότερες start-up επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που βρέθηκαν στο επίκεντρο, όπως ο Άρθουρ Μενς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mistral AI, και ο CEO της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι.

Η περίπτωση του Άρθουρ Μενς

Η Mistral AI είναι μια γαλλική νεοφυής επιχείρηση που μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και την υποστήριξη της Microsoft.

Η εταιρεία αποτιμάται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αρκετές πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι αναζητά περισσότερη χρηματοδότηση με αποτίμηση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αστρονομική άνοδος της Mistral AI, η οποία αναπτύσσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν πολύ με το OpenAI, έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μενς.

Αφού ολοκλήρωσε το πάνελ του στην επίσημη σκηνή της VivaTech μπροστά στο κοινό την Τετάρτη, τον έβγαλαν γρήγορα από την αίθουσα αναμονής για τους ομιλητές και τον μετέφεραν σε μια διπλανή αίθουσα συνεδριάσεων. Η αίθουσα των ομιλητών βρίσκεται σε ένα αποκλειστικό και περιορισμένης πρόσβασης τμήμα της εκδήλωσης VivaTech που ονομάζεται «Viva Lounge».

Μόλις τελείωσε η συνάντησή του, ο Μενςβγήκε πολύ γρήγορα έξω από τον χώρο από τους δύο συνεργάτες του, οι οποίοι έτρεξαν από την πίσω έξοδο. Φαίνεται ότι οι συνεργάτες του Mensch δεν ήθελαν να τον πολιορκήσουν οι εκπρόσωποι του Τύπου ή άλλοι εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο Ντάριο Αμοντέι μετά την OpenAI

Ο Αμοντέι της Anthropic βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο καθώς μόλις τελείωσε η συνεδρία του στη σκηνή του VivaTech την Τετάρτη, βγήκε από το Viva Lounge και τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και πολλές κάμερες μέσων.

Και φαίνεται λογικό αν σκεφτεί κανείς πως συγκροτούμενη από επτά ερευνητές που εγκατέλειψαν την OpenAI, η Anthropic είχε ιστορικά στόχο να διαχωρίσει τον εαυτό της από τον προγονό της και άλλες εταιρείες στον κλάδο ΑΙ μέσω μιας βαθύτερης εστίασης στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Και τα κατάφερε περίφημα, προσελκύοντας την Amazon να επενδύσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2021.

Τόσο η Mistral AI όσο και η Anthropic είναι εμβληματικές του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες AI φαίνεται να μπαίνουν στο προσκήνιο εν μία νυκτί, χάρη στις μαζικές επενδύσεις από εξέχοντες γίγαντες του κλάδου και τον θόρυβο γύρω από την τεχνολογία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζεν-Σουν Χουάνγκ, για παράδειγμα, έχει γίνει πολύ πιο γνωστή φιγούρα, καθώς η εταιρεία του αναπτύσσεται με εκπληκτικό ρυθμό και η τιμή της μετοχής της συνεχίζει το ξέφρενο ράλι της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία