Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου κατά τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου, όπου οι παραγωγοί αναμένεται να συζητήσουν τη διατήρηση εθελοντικών περικοπών της παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους.

Το συμβόλαιο του αργού Brent τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 11 σεντς στα 82,23 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Αυγούστου LCOc2 αυξήθηκε 13 σεντς στα 81,97 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 13 σεντς στα 77,85 δολάρια.

Οι επίσημες αργίες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα αναμένεται να διατηρήσουν χαμηλά τις συναλλαγές.

ΙΕΑ: Υποβαθμίζει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για φέτος

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το πετρελαϊκό καρτέλ, η επερχόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους , γνωστού ως ΟΠΕΚ+ αναβλήθηκε κατά μία ημέρα στις 2 Ιουνίου και θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Οι παραγωγοί θα συζητήσουν εάν θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τρεις πηγές από χώρες του ΟΠΕΚ+ να αναφέρουν στο Reuters, πιθανή παράταση .

Σε συνδυασμό με άλλες περικοπές παραγωγής κατά 3,66 εκατομμύρια bpd που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους, οι περικοπές της παραγωγής ισοδυναμούν με σχεδόν το 6% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ έχει δηλώσει ότι αναμένει άλλο ένα έτος σχετικά ισχυρής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πολύ πιο αργή ανάπτυξη κατά 1,2 εκατομμυρίων bpd.

Το Brent έκλεισε την περασμένη εβδομάδα περίπου 2% χαμηλότερα και ο WTI έχασε σχεδόν 3% την εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve, τα οποία έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι θα ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια εάν θεωρήσουν ότι θα χρειαστεί προκειμένου να ελέγξουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Η προοπτική των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενίσχυσε το δολάριο ΗΠΑ, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities