Μια δέσμη ισχυρότερων του αναμενόμενου οικονομικών στοιχείων σε συνδυασμό με νέα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δείχνουν ότι είναι ακόμα μακριά οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χαλάρωση της αμερικανικής νομιασματικής πολιτικής. Οι αγορές την εβδομάδα που πέρασε άλλαξαν και πάλι την τιμολόγηση των προθεσμιακών συμβολαίων, απομακρυνόμενοι από την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και προβλέποντας πλέον μόνο μία μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

Η ευρύτερη αντίδραση δεν ήταν ευχάριστη, με τις μετοχές να σημειώνουν τη χειρότερη ημέρα του 2024 την Πέμπτη (23/05) και τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones να διακόπτει το νικηφόρο σερί πέντε εβδομάδων πριν από το διάλειμμα της Ημέρας Μνήμης.

Αδύναμος και πάλι ο Dow Jones, δεν ακολούθησε τα ιστορικά υψηλά του Nasdaq

«Η οικονομία μπορεί να μην ψυχραίνεται όσο θα ήθελε η Fed», δήλωσε στο CNBC ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Η αγορά λαμβάνει κάθε στοιχείο και το μεταφράζει στο πώς το βλέπει η Fed. Έτσι, αν η Fed εξαρτάται από τα δεδομένα, η αγορά εξαρτάται μάλλον περισσότερο από τα δεδομένα».

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Την τελευταία εβδομάδα περίπου, τα δεδομένα έχουν στείλει ένα αρκετά σαφές μήνυμα: Η οικονομική ανάπτυξη είναι τουλάχιστον σταθερή, αν όχι σε άνοδο, ενώ ο πληθωρισμός είναι πανταχού παρών, καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο υψηλό κόστος ζωής.

Παραδείγματα αποτελούν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες πριν από λίγες εβδομάδες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου 2023, αλλά έκτοτε υποχώρησαν σε μια τάση που έδειξε ότι οι εταιρείες δεν έχουν εντείνει τον ρυθμό των απολύσεων. Στη συνέχεια, υπήρξε μια έρευνα χαμηλότερου προφίλ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και έδειξε ισχυρότερη από την αναμενόμενη επέκταση τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης και οι διευθυντές αγορών ανέφεραν ισχυρότερο πληθωρισμό.

Δεν υπάρχει λόγος περικοπής

Και τα δύο στοιχεία ήρθαν μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, τα οποία δείχνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να μην έχουν την εμπιστοσύνη για περικοπές και μάλιστα κάποιοι, λίγοι, δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί σε αυξήσεις αν ο πληθωρισμός χειροτερέψει.

Συν τοις άλλοις, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δήλωσε ότι θα πρέπει να δει στοιχεία αρκετών μηνών που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει προτού συμφωνήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Όλα τα παραπάνω, συνδυασμένα, δείχνουν ότι η Fed δεν έχει λόγους να χαλαρώσει την πολιτική της.

«Η πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής της Fed και τα πρακτικά της FOMC (Federal Open Market Committee) του Μαΐου καθιστούν σαφές ότι οι ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού φέτος, σε συνδυασμό με τη σταθερή δραστηριότητα, είναι πιθανό να απομακρύνουν τις μειώσεις των επιτοκίων από το τραπέζι προς το παρόν», αναφέρει σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Bank of America, Μάικλ Γκέιπεν. «Φαίνεται επίσης να υπάρχει ισχυρή συναίνεση ότι η πολιτική βρίσκεται σε περιοριστικό έδαφος, και έτσι οι αυξήσεις πιθανώς δεν είναι επίσης απαραίτητες».

Ορισμένα μέλη στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της FOMC, η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Μαΐου, αναρωτήθηκαν ακόμη και αν «τα υψηλά επιτόκια μπορεί να έχουν μικρότερα αποτελέσματα από ό,τι στο παρελθόν», αναφέρεται στα πρακτικά.

Η BofA πιστεύει ότι η Fed θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να αρχίσει τις περικοπές, αν και ο Gapen σημείωσε μια σειρά από μπαλαντέρ που θα μπορούσαν να μπουν στο παιχνίδι όσον αφορά το μείγμα μεταξύ μιας δυνητικά μαλακής αγοράς εργασίας και ενός χαλαρού πληθωρισμού.

Εισερχόμενα δεδομένα

Οικονομολόγοι όπως ο Γκέιπεν και άλλοι στη Wall Street θα κοιτάξουν προσεκτικά την επόμενη Παρασκευή, όταν το Υπουργείο Εμπορίου θα δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεσή του σχετικά με τα εισοδήματα και τις δαπάνες, που θα περιλαμβάνει επίσης τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον δείκτη πληθωρισμού που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προσοχή από τη Fed.

Η άτυπη συναίνεση είναι για μηνιαία αύξηση μεταξύ 0,2% και 0,3%, αλλά ακόμη και αυτή η σχετικά υποτονική αύξηση μπορεί να μην δώσει στη Fed μεγάλη αυτοπεποίθηση για περικοπές. Με αυτόν τον ρυθμό, ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα θα κολλήσει λίγο κάτω από το 3%, ή ακόμα πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.

«Εάν η πρόβλεψή μας είναι σωστή, το ποσοστό [ετήσιου πληθωρισμού] θα μειωθεί μόνο κατά λίγες μονάδες βάσης στο 2,75%», δήλωσε ο Γκέιπεν. «Υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια προόδου προς τον στόχο της Fed».

Οι αγορές συμφωνούν, αν και απρόθυμα, σημειώνει το CNBC.

Εκεί που οι αγορές στην αρχή του έτους ανέμεναν τουλάχιστον έξι περικοπές, η εκτίμηση το απόγευμα της Παρασκευής μετακινήθηκε σε μια πιθανότητα περίπου 60% ότι τώρα θα υπάρξει μόνο μία, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group. Η Goldman Sachs απέσυρε την πρώτη αναμενόμενη περικοπή για τον Σεπτέμβριο, αν και ο οίκος εξακολουθεί να αναμένει δύο φέτος.

Το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας Fed Funds βρίσκεται στο 5,25% έως 5,50% από τον περασμένο Ιούλιο.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις μειώσεις των επιτοκίων ως προαιρετικές, γεγονός που μειώνει τον επείγοντα χαρακτήρα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman, Ντέιβιντ Μέρικλ σε σημείωμά του. «Ενώ η ηγεσία της Fed φαίνεται να συμμερίζεται τη χαλαρή μας άποψη για τις προοπτικές του πληθωρισμού και πιθανότατα δεν θα αργήσει πάρα πολύ να μειώσει, αρκετοί συμμετέχοντες στη FOMC εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο ανήσυχοι για τον πληθωρισμό και πιο απρόθυμοι να μειώσουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι αγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ
Αγορές |

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το αρνητικό κλίμα από την περασμένη εβδομάδα ενώ αναμένουν την απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει […]