Αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις που δέχονται ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν παραμείνει στη Ρωσία, ειδικά μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλα κέρδη από τις δραστηριότητές τους εκεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέττα σε ευθεία παρέμβασή του ζήτησε από τις ιταλικές τράπεζες να παύσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Έκανε μάλιστα λόγο όχι μόνο για πρακτικά ζητήματα όπως οι κυρώσεις, αλλά και για «ζήτημα φήμης» που δημιουργείται για την Ιταλία και τον κλάδο από τη συνεχιζόμενη εκεί δραστηριότητα.

Ρωσία: Σκληρό πόκερ με την παρουσία των ευρωπαϊκών τραπεζών

“Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες επειδή η έξοδος από τη Ρωσία είναι περίπλοκη, πρέπει να βρεθεί αγοραστής (από μια τράπεζα για τις δραστηριότητές της ώστε να φύγει) γνωρίζοντας ότι υφίσταται εξαναγκασμό, μπορεί να είναι ακριβό, ωστόσο πρέπει να υπάρξει αποχώρηση επειδή υπάρχει πρόβλημα φήμης”, ήταν τα λόγια του Πανέττα.

Παρέμβαση Γέλεν

Σε μια ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν ανέφερε πως τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη λειτουργία τους στη Ρωσία και αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεων σε τράπεζες που διαπιστώνεται ότι βοηθούν τις συναλλαγές και την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

«Εξετάζουμε μια πιθανή πιο σκληρή αύξηση των κυρώσεων μας σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. Η ίδια απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τυχόν κυρώσεις ή να κατονομάσει τυχόν τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται οι προειδοποιήσεις, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές.

Οι τράπεζες και τα κέρδη τους

Οι επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία με βάση το ενεργητικό, οι Raiffeisen Bank International (Αυστρία), UniCredit (Ιταλία), ING (Ολλανδία), Commerzbank και Deutsche Bank (Γερμανία), Intesa Sanpaolo (Ιταλία) και OTP (Ουγγαρία), ανακοίνωσαν εκεί συνολικά κέρδη άνω των 3 δισ ευρώ για το 2023. Τα κέρδη αυτά «δημιουργήθηκαν κυρίως από κεφάλαια τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσύρουν από τη χώρα», σύμφωνα με τους Financial Times.

Ειδικά τα κέρδη της Raiffeisen Bank International φέρονται να υπερτριπλασιάστηκαν στη Ρωσία στα 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με το ένα τρίτο που ήταν περίπου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνουν στοιχεία από FT και Bloomberg. Η Raiffeisen διατηρεί δεσμευμένα στη Ρωσία κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία θεωρείται ότι δεν μπορεί να αποσύρει από τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων πελατών και των κερδών που διατηρούνται κατατίθενται στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπου το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Αυστρίας –και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές και μη τράπεζες- λαμβάνουν τόκο 16%.

Η Γέλεν ρωτήθηκε ειδικά για το εάν θα ήθελε να δει την Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποχωρούν από τη Ρωσία. Η UniCredit καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα κέρδη μετά την αυστριακή τράπεζα, στα 0,89 δις το 2023 από 0,27 δις ευρώ το 2021 σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η ίδια περιορίστηκε να δηλώσει: «Πιστεύω ότι οι εποπτικές αρχές τους τις συμβούλευσαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές για το τι κάνουν εκεί», στέλνοντας μήνυμα από την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή