Αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις που δέχονται ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν παραμείνει στη Ρωσία, ειδικά μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλα κέρδη από τις δραστηριότητές τους εκεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέττα σε ευθεία παρέμβασή του ζήτησε από τις ιταλικές τράπεζες να παύσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Έκανε μάλιστα λόγο όχι μόνο για πρακτικά ζητήματα όπως οι κυρώσεις, αλλά και για «ζήτημα φήμης» που δημιουργείται για την Ιταλία και τον κλάδο από τη συνεχιζόμενη εκεί δραστηριότητα.
Ρωσία: Σκληρό πόκερ με την παρουσία των ευρωπαϊκών τραπεζών
“Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες επειδή η έξοδος από τη Ρωσία είναι περίπλοκη, πρέπει να βρεθεί αγοραστής (από μια τράπεζα για τις δραστηριότητές της ώστε να φύγει) γνωρίζοντας ότι υφίσταται εξαναγκασμό, μπορεί να είναι ακριβό, ωστόσο πρέπει να υπάρξει αποχώρηση επειδή υπάρχει πρόβλημα φήμης”, ήταν τα λόγια του Πανέττα.
Παρέμβαση Γέλεν
Σε μια ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν ανέφερε πως τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη λειτουργία τους στη Ρωσία και αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεων σε τράπεζες που διαπιστώνεται ότι βοηθούν τις συναλλαγές και την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
«Εξετάζουμε μια πιθανή πιο σκληρή αύξηση των κυρώσεων μας σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. Η ίδια απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τυχόν κυρώσεις ή να κατονομάσει τυχόν τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται οι προειδοποιήσεις, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές.
Οι τράπεζες και τα κέρδη τους
Οι επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία με βάση το ενεργητικό, οι Raiffeisen Bank International (Αυστρία), UniCredit (Ιταλία), ING (Ολλανδία), Commerzbank και Deutsche Bank (Γερμανία), Intesa Sanpaolo (Ιταλία) και OTP (Ουγγαρία), ανακοίνωσαν εκεί συνολικά κέρδη άνω των 3 δισ ευρώ για το 2023. Τα κέρδη αυτά «δημιουργήθηκαν κυρίως από κεφάλαια τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσύρουν από τη χώρα», σύμφωνα με τους Financial Times.
Ειδικά τα κέρδη της Raiffeisen Bank International φέρονται να υπερτριπλασιάστηκαν στη Ρωσία στα 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με το ένα τρίτο που ήταν περίπου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνουν στοιχεία από FT και Bloomberg. Η Raiffeisen διατηρεί δεσμευμένα στη Ρωσία κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία θεωρείται ότι δεν μπορεί να αποσύρει από τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων πελατών και των κερδών που διατηρούνται κατατίθενται στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπου το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Αυστρίας –και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές και μη τράπεζες- λαμβάνουν τόκο 16%.
Η Γέλεν ρωτήθηκε ειδικά για το εάν θα ήθελε να δει την Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποχωρούν από τη Ρωσία. Η UniCredit καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα κέρδη μετά την αυστριακή τράπεζα, στα 0,89 δις το 2023 από 0,27 δις ευρώ το 2021 σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η ίδια περιορίστηκε να δηλώσει: «Πιστεύω ότι οι εποπτικές αρχές τους τις συμβούλευσαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές για το τι κάνουν εκεί», στέλνοντας μήνυμα από την Ουάσιγκτον.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία