Σαφές μήνυμα ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της να διασκεδάζει τις ανησυχίες ότι μία τέτοια κίνηση πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Η ΕΚΤ φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα ανοίξουν τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας στο Financial Times, ενόψει τη συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, o Φίλιπ Λέιν υπογράμμισε ότι εκτός από κάποια μεγάλη έκπληξη, αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μια μείωση επιτοκίων πριν από τη Fed για την ΕΚΤ

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β. από το ιστορικά υψηλό του 4% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κοντά στο στόχο του 2%.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος ως απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται πιο πιθανό να συνεχίσει να τα αυξάνει.

Βαρετοί…

Ερωτηθείς αν είναι περήφανος που η ΕΚΤ είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από άλλες, ο Λέιν είπε: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να είναι τόσο βαρετοί και ελπίζω ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο εγώ».

Πρόσθεσε ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα στην Ευρωζώνη από τις ΗΠΑ ήταν επειδή η περιοχή είχε πληγεί περισσότερο από το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η αντιμετώπιση του πολέμου και του ενεργειακού προβλήματος ήταν δαπανηρή για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Αλλά όσον αφορά αυτό το πρώτο βήμα [στην έναρξη της μείωσης των επιτοκίων] αυτό είναι ένα σημάδι ότι η νομισματική πολιτική έχει αποδώσει διασφαλίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί έγκαιρα. Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι έχουμε πετύχει».

Ο Λέιν υπογράμμισε, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έπρεπε να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και δεν θα κολλήσει πάνω από τον στόχο της τράπεζας.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης φέτος θα αποφασιστεί με την αξιολόγηση των δεδομένων .

Περιορισμός προς τα… κάτω

«Τα πράγματα θα είναι περίεργα και τα πράγματα θα είναι σταδιακά», υπογράμμισε ο Λέιν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη και την παρουσίαση της προτεινόμενης απόφασης για το επιτόκιο προτού αποφασιστεί από τα 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

«Ο καλύτερος τρόπος να πλαισιώσει τη συζήτηση φέτος είναι ότι πρέπει ακόμα να είμαστε περιοριστικοί όλο το χρόνο», πρόσθεσε. «Αλλά εντός της ζώνης περιορισμού μπορούμε να κινηθούμε κάπως προς τα κάτω».

Παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε ρυθμό σχεδόν ρεκόρ στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Λέιν είπε ότι «η συνολική κατεύθυνση των μισθών εξακολουθεί να δείχνει επιβράδυνση, η οποία είναι ουσιαστική», προσθέτοντας ότι αυτό υποστηρίχθηκε από την ίδια την ΕΚΤ .

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η ΕΚΤ αποκλίνει από τη Fed μειώνοντας τα επιτόκια πιο επιθετικά, θα μπορούσε να προκαλέσει υποτίμηση του ευρώ και να ωθήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας την τιμή των εισαγωγών στο μπλοκ.

Ευρώ και ομόλογα

Ο Λέιν τόνισε ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη οποιαδήποτε «σημαντική» κίνηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλά επεσήμανε ότι «υπήρξε πολύ μικρή κίνηση» προς αυτή την κατεύθυνση. Το ευρώ ανέκαμψε κατά ένα πέμπτο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το χαμηλό έξι μηνών τον Απρίλιο.

Αντίθετα, είπε ότι οι καθυστερήσεις στην αναμενόμενη χρονική στιγμή των περικοπών των επιτοκίων της Fed έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και αυτό είχε αυξήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει από πάνω από το 10% που ήταν στο αποκορύφωμά του το 2022 σε χαμηλό σχεδόν τριετίας 2,4% τον Απρίλιο, αλλά αναμένεται να ανέβει λίγο στο 2,5% τον Μάιο. τα στοιχεία θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα.

Το πόσο θα μειώσει η ΕΚΤ συνολικά τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή της για το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, το σημείο στο οποίο οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις εξισορροπούνται στα επιθυμητά επίπεδα, όπου η παραγωγή είναι στο δυναμικό μιας οικονομίας και ο πληθωρισμός είναι ο στόχος.

Οι εκτιμήσεις για το ουδέτερο επιτόκιο ποικίλλουν, αλλά ο Λέιν είπε ότι είναι πιθανό να συνεπάγεται ένα επιτόκιο πολιτικής στο 2% ή λίγο πάνω από αυτό, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο εάν «μια έντονη πράσινη μετάβαση» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τα τεράστια κέρδη από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη προκαλούσαν αύξηση σε επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή