Το ηθικό επιχειρείν μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, επισημαίνει η κυρία Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), φαρμακοποιός MSc, επίτιμη δρ Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, γενική γραμματέας του ΔΣ ΣΕΒ, πρόεδρος UN Global Compact Network Greece και υποψήφια για την προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Η κυρία Τσέτη με συνέντευξή της στο «Βήμα» μιλά για την απόφασή της να διεκδικήσει τη θέση προέδρου στον κορυφαίο Σύνδεσμο εκπροσώπησης των εργοδοτών και όπως υπογραμμίζει επιδίωξή της είναι η συνεργασία με όλα τα μέλη «ώστε να δίνουμε άμεσες λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα και στους προβληματισμούς τους».

Ιουλία Τσέτη: Οχυρό βιωσιμότητας της οικονομίας η εξωστρέφεια

Η ίδια απαριθμεί τις προτεραιότητές της στον ΣΕΒ εφόσον εκλεγεί στις 18 Ιουνίου, ενώ τονίζει την ανάγκη για «γενναίες τομές» στην ελληνική οικονομία συστήνοντας την υιοθέτηση των συστάσεων των εκθέσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

ΕΡ.: Κυρία Τσέτη, η διεκδίκηση της υποψηφιότητας στην προεδρία του ΣΕΒ έρχεται να προκαλέσει ανατροπές στα 117 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου. Γιατί κατέρχεστε υποψήφια;

ΑΠ.: «Κύριε Κολώνα, θέτω υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΕΒ με όραμα, αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των σύνθετων προκλήσεων που χρειάζεται να διαχειριστούμε. Στόχος μου είναι η προτεραιοποίηση της βιομηχανίας, η μετεξέλιξη των ΜΜΕ, η επιτάχυνση στους ρυθμούς λειτουργίας και απόκρισης για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η ενίσχυση της πρόσβασης και διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τα κεντρικά της Ευρώπης.

Επίσης, ο ισχυρότερος ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΣΕΒ, μέσα από την περαιτέρω αξιοποίηση του γραφείου μας στις Βρυξέλλες. Με την υποψηφιότητά μου στέλνω το μήνυμα πως επιδίωξή μου είναι η συνεργασία με όλα τα μέλη, ώστε να δίνουμε άμεσες λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα και στους προβληματισμούς τους».

ΕΡ.:Τι αλλαγές απαιτούνται σήμερα στον ΣΕΒ και ποια η προτεραιότητα στην ατζέντα σας εφόσον εκλεγείτε;

ΑΠ.: «Στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, θέλουμε έναν ισχυρότερο ΣΕΒ, πιο γρήγορων ταχυτήτων.

Με τα διακεκριμένα στελέχη του και με τη τεχνογνωσία που διαθέτει, ο ΣΕΒ της σύγχρονης Ελλάδας και Ευρώπης, αφουγκράζεται τις δυναμικές και υιοθετεί πρακτικές στην κατεύθυνση επίτευξης λύσεων.

Εργαλεία στη φαρέτρα μας για τη δημιουργία ανάπτυξης και οφέλους είναι η διττή μετάβαση, η καινοτομία και η υποστήριξή της, μέσα από πλατφόρμες, όπως το Elevate Greece, η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος ευημερίας και προόδου για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και η προώθηση λύσεων στο θέμα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Με προσανατολισμό στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της ατζέντας 2030, δημιουργούμε χρονοδιάγραμμα με ενδιάμεσους εφικτούς στόχους όχι μόνο για την πράσινη μετάβαση, αλλά και τις επιδόσεις παραγωγής και παραγωγικότητας στην Ευρώπη. Αναφορικά με τις προτεραιότητές μου, είναι οι εξής:

• Προώθηση της ατζέντας της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον εθνικό διάλογο.

• Ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην Ευρώπη.

• Αντιμετώπιση των αντικινήτρων.

• Ανοιγμα του ΣΕΒ στα μέλη του, μέσα από μία ακόμη πιο ευρεία διεύρυνση και δικτύωσης.

Προσωπικά, κρίσιμη προτεραιότητα είναι η σύγκλιση των ελληνικών επιχειρήσεων με τα κεντρικά της Ευρώπης και βεβαίως η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και μεταποίησης».

ΕΡ.: Πώς μπορεί να δοθεί μία ώθηση στην οικονομία;

ΑΠ.: «Η εξωστρέφεια έχει αναδειχθεί αδιαμφισβήτητα σε “οχυρό βιωσιμότητας”. Οι δείκτες πλέον αποδεικνύουν τη σχέση αλληλεξάρτησης της εξωστρέφειας και της οικονομικής ανάπτυξης. Ακόμη μία σημαντική ευκαιρία είναι η διασύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με τις ΜΜΕ, Επιδίωξή μας, είναι αυτές οι “κυψέλες καινοτομίας” να αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις μας, ώστε οι ιδέες τους να μένουν στην Ελλάδα και να αναπτύσσονται από εδώ, προς τον κόσμο.

Ενας ακόμη βασικός άξονας είναι η αντιμετώπιση των αντικινήτρων για τη λειτουργία της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Το μη μισθολογικό κόστος, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η διαχείριση του κόστους της ενέργειας, η επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων σε θέματα φορολογίας για τη διευκόλυνση βιομηχανικών επενδύσεων και η πράσινη μετάβαση, μπορεί να τονώσουν καθοριστικά τη βιομηχανική παραγωγή».

ΕΡ.: Λένε ότι ο τρόπος που διεκδικήσατε την προεδρία του Συνδέσμου «τάραξε τα νερά». Μία τέτοια συνταγή χρειάζεται και η ελληνική οικονομία στη φάση που βρίσκεται;

ΑΠ.: «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σταθερότητα, προβλεψιμότητα, μακρόπνοο σχεδιασμό και επενδύσεις. Η εμπεριστατωμένη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η έκθεση του ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, καταδεικνύουν ότι με αποφασιστικότητα και γενναίες τομές, η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό, νιώθω την υποχρέωση και την ηθική ευθύνη να συμβάλλω ώστε ο ΣΕΒ να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του και παράλληλα οι ελληνικές επιχειρήσεις να πρωταγωνιστήσουν ακόμη πιο δυναμικά στην Ευρώπη».

ΕΡ.: Τι θα κάνετε εσείς καλύτερα, κυρία Τσέτη;

ΑΠ.: «Βαρύτητα για εμένα, είναι να αναδείξω την ατζέντα της βιομηχανίας και των ΜΜΕ.

Η προστιθέμενη αξία μου στον στόχο αυτόν, είναι οι πολλαπλές ιδιότητές μου. Ως βιομήχανος, επιστήμονας, ακαδημαϊκός και μέντωρ, διαθέτω το συγκριτικό πλεονέκτημα να αναγνωρίζω τη δυναμική της εφαρμοσμένης καινοτομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των δυνατοτήτων απελευθέρωσης της εξωστρέφειας, μέσω μιας ακόμη μεγαλύτερης διάδρασης της βιομηχανίας και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να μετεξελιχθεί σε “οικοσύστημα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που στοχεύει στην αριστεία”».

ΕΡ.: Οι πολίτες δυσπιστούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα, θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις έκαναν υπερκέρδη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και η χώρα παρουσιάζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Υπάρχει ελπίδα και μέλλον για την Ελλάδα;

ΑΠ.: «Το δημογραφικό αποτελεί πράγματι σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει κυρίως την ανάπτυξη της περιφέρειας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη όλων μας.

Η τοποθέτησή μου σχετικά με τα κέρδη των επιχειρήσεων, εστιάζει στο γεγονός ότι οι πολλαπλές κρίσεις με κορυφαία την κλιματική που έζησαν  πολλές περιοχές της περιφέρειας, έπληξαν μεγάλο τμήμα της παραγωγής. Αποτέλεσμα αυτού, να αυξηθούν προς τα πάνω οι τιμές. Για τον λόγο αυτόν έχω τονίσει πολλές φορές ότι χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο, το οποίο θα μας θωρακίσει από μελλοντικές κρίσεις.

Είμαι ειλικρινά αισιόδοξη για το αύριο της χώρας μας.

Η Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον, αρκεί να εργαστούμε όλοι με “σημαία μας” το ηθικό επιχειρείν, με συλλογικότητα και κοινωνική συνοχή, στηρίζοντας τους εργαζομένους και προσφέροντας ταυτόχρονα επενδυτικά κίνητρα σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και ωριμότητας».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Μάρμαρα Παυλίδης: Νέα πράξη στο σήριαλ της οικογενειακής διαμάχης για την εταιρεία
Επιχειρήσεις |

Νέο επεισόδιο για την «Μάρμαρα Παυλίδης» - Τα μυστήρια με τον δικηγόρο και το τίμημα της αγοροπωλησίας

Τα αδέρφια Χριστίνα και Κυριάκος Παυλίδης στρέφονται σε βάρος ανώτατου στελέχους της εταιρείας για παραπλάνηση σε σχέση με την αρχική πώληση της