Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού με αποτέλεσμα η Εφορία να μη μπορεί να τους πληρώσει.

Μεταξύ των 130.000 φυσικών και νομικών προσώπων βρίσκονται και 38.000 συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών. Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει σε όλους, e- mail και μηνύματα στον λογαριασμό τους στο myAADE με τα οποία τους έχει καλέσει να δηλώσουν το ΙΒΑΝ για να τους πιστωθούν τα χρήματα, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 130.000 φορολογούμενους, 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα που «έχουν λαμβάνει» 16 εκατ. ευρώ και 3.000 επιχειρήσεις που δικαιούνται 77 εκατ. ευρώ.

Από τα email στο app… Νέο μήνυμα από την ΑΑΔΕ για το myAADEapp

Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου αλλά ούτε και η πληρωμή των ποσών που έχουν κερδίσει οι φορολογούμενοι στη φορολοταρία με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή να επισημαίνει ότι με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.

«Κολλάει» η φορο-δήλωση

Φέτος, η έλλειψη ΙΒΑΝ μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων τις οποίες θα υποβάλλει αυτόματα η ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου.

Όσοι προσπαθούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να έχουν καταχωρίσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι η δήλωση τους δεν γίνεται αποδεκτή στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Το σύστημα παράγει αυτόματα μήνυμα το οποίο ενημερώνει το φορολογούμενο ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό, μπλοκάροντας την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Το μέτρο της υποχρεωτικής δήλωσης του ΙΒΑΝ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις κρίθηκε απαραίτητο για να «ξεκολλήσουν» οι επιστροφές φόρου που λιμνάζουν στην ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα από φέτος είναι υποχρεωτική:

  •  Η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  •  Η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της εκκαθάρισης από τις 925.241 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, για σχεδόν 1 στις 4 δηλώσεις προκύπτει επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax