Μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης προσδιορίστηκε το Eφετείο για τη δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες.

Έτσι στις 8 Ιουλίου ανοίγει η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκη στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας ενώπιον του οποίου θα δικαστούν και οι 21 κατηγορούμενοι από μηδενική βάση μετά την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Σπύρος Παππάς και σε ό,τι αφορά το ύψος των ποινών για τους καταδικασθέντες και σε ό,τι αφορά το αθωωτικό μέρος της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Το… φάντασμα της παραγραφής

Η δικαιοσύνη σε αυτό στάδιο έδειξε ξεκάθαρα πως όταν θέλει μπορεί να τρέξει τις διαδικασίες καθώς πάνω από αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση που η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων προκάλεσε έκρηξη οργής από τους συγγενείς των θυμάτων, εξακολουθεί να πλανάται το… φάντασμα της ενδεχόμενης παραγραφής των πλημμεληματικών πράξεων που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και ως εκ τούτου εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της επί της ουσίας ατιμωρησίας τους σε μια τέτοια περίπτωση.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα είχε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Χριστόφορο Λινό ζητώντας του να απαλλάξει από άλλα τα άλλα υπηρεσιακά της καθήκοντά της την πρόεδρο του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση για να γράψει την πρωτόδικη απόφαση, όπως και έγινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αποτελείται από 8.500 σελίδες!

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, με επιμέλεια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Καλιόππης Βαρδάκη «έτρεξαν» άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τον άμεσο προσδιορισμό της δίκης ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα.

Και έτσι φτάσαμε στον προσδιορισμό της δίκης στις 8 Ιουλίου στο τμήμα διακοπών του Εφετείου της Αθήνας, ώστε να προχωρήσει και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες η δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό είχαν κριθεί ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορουμένους στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 χρόνια έως 5 χρόνια κατά συγχώνευση φυλάκισης. Και εκείνο που στην κυριολεξία είχε εξοργίσει συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες ήταν η απόφαση της μετατροπής της ποινής σε εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ήταν άμεση η παρέμβαση και από την πλευρά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη η οποία είχε ζητήσει αρμόδιες να διερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης, όπως και έγινε.

Υπό αυτά τα δεδομένα από τις 8 Ιουλίου η πλευρά των οικογενειών των θυμάτων θα βρεθεί και πάλι απέναντι σε όλους τους κατηγορουμένους που φέρονται ότι με πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονται για τον μαρτυρικό θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Και το στοίχημα της δικαιοσύνης είναι να αποδώσει δίκαιο ,να τιμωρήσει τους ενόχους και όλα αυτά μέσα σε χρόνο που να μην έχει προλάβει να συμπληρωθεί ο χρόνος της παραγραφής.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inbox