Δύο μεταλλικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στον αρχαίο Θησαυρό της Βιλένα στην Ισπανία αποκαλύπτεται ότι έχουν πραγματικά εξωγήινη προέλευση.
Πρόκειται για ένα βραχιόλι και μια κεφαλή σκήπτρου, δύο αντικείμενα που κατασκευάστηκαν από σίδηρο πριν ξεκινήσει η Εποχή του Σιδήρου.
Ο σίδηρος όμως δεν εξορύχθηκε από τη Γη αλλά προήλθε από μετεωρίτες, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Ο Θησαυρός της Βιλένα (εικόνα πάνω), μια συλλογή από 66 αντικείμενα, τα περισσότερα από χρυσό, ανακαλύφθηκε το 1963 κοντά στο Αλικάντε της Ισπανίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα μεταλλουργίας της Εποχής του Χαλκού, όχι μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει το Science Alert.
Τα δύο σιδερένια αντικείμενα της συλλογής παρέμεναν για καιρό μυστηριώδη, δεδομένου ότι ο θησαυρός χρονολογείται μεταξύ του 1500 και του 1200 π.Χ, πολύ πριν αρχίσει η Εποχή του Σιδήρου στην περιοχή γύρω στο 850 π.Χ.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα αρχαίων τεχνουργημάτων που κατασκευάστηκαν από μετεωριτικά μέταλλα πριν από την Εποχή του Σιδήρου. Το διασημότερο είναι το σιδερένιο εγχειρίδιο που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών, υπάρχουν όμως και άλλα σιδερένια όπλα της Εποχής του Χαλκού.
Όπως φαίνεται, η κατεργασία σιδερένιων μετεωριτών ήταν πιο εύκολη για τους μεταλλουργούς της εποχής συγκριτικά με την εξόρυξη και επεξεργασία του σιδήρου από ορυχεία.
Και ευτυχώς υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσει κανείς τον σίδηρο εξωγήινης προέλευσης, αφού η περιεκτικότητά του σε νικέλιο είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στον ορυκτό σίδηρο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βιλένα που φιλοξενεί τη συλλογή έκανε δεκτό το αίτημα ερευνητών να εξετάσουν τα δύο σιδερένια αντικείμενα με φασματοσκοπία μάζας, με την οποία μπορεί να προσδιοριστεί η χημική σύσταση ενός υλικού.
Παρόλο που τα δύο αντικείμενα ήταν διαβρωμένα και σκουριασμένα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων υποδεικνύουν ότι ο σίδηρος έχει μετεωριτική προέλευση, αναφέρει η ομάδα του Σαλβαντόρ Ροβίρα-Λόρενς, πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ισπανίας.
«Τα διαθέσιμα δεδομλενα υποδεικνύουν ότι το κάλυμμα [σκήπτρου] και το βραχιόλι από τον Θησαυρό της Βιλένα είναι τα πρώτα δύο αντικείμενα από μετεωριτικό σίδηρο στην Ιβηρική Χερσόνησο» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Trabajos de Prehistoria.
Τα ευρήματα, επισημαίνουν, δείχνουν ότι η μεταλλουργία της Εποχής του Χαλκού ήταν πιο προηγμένη από ό,τι νομίζαμε και επέτρεπε την κατεργασία των μικρών ποσοτήτων σιδήρου που φτάνει στην επιφάνεια της Γης κατά την πτώση μετεωριτών.
Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι της Εποχής του Χαλκού δεν γνώριζαν πώς να χρησιμοποιούν τον σίδηρο της Γης, αξιοποιούσαν όμως εξωγήινους φυσικούς πόρους.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος