Ελβετία: Θέλει να «κρεμάει στα μανταλάκια» τράπεζες που παραβιάζουν τους κανόνες

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θέλει να επεκτείνει τις εξουσίες της ρυθμιστικής αρχής FINMA

Ελβετία: Θέλει να «κρεμάει στα μανταλάκια» τράπεζες που παραβιάζουν τους κανόνες

Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή FINMA της Ελβετίας δέχθηκε πυρά για τον χειρισμό της κατάρρευσης της Credit Suisse πέρυσι. Τώρα θέλει να είναι σε θέση να κατονομάζει και να εκθέτει τράπεζες που παραβιάζουν τους κανόνες της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Στέφαν Βάλτερ στην εφημερίδα NZZ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η πρόταση είναι ένα από τα αιτήματα της FINMA για αυξημένες εξουσίες, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε.

«Σήμερα, η δημοσίευση των διαδικασιών εκτέλεσης είναι η εξαίρεση», είπε ο Βάλτερ στην εφημερίδα. «Στο μέλλον, το να μην κατονομάζονται θα πρέπει να είναι η εξαίρεση».

Ελβετία: Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί ότι νέα πληθωριστικά σοκ θα μπορούσαν να χτυπήσουν «ανά πάσα στιγμή»

Η κατονομασία η δημοσιοποίηση των ονομάτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα είχε πειθαρχικό αποτέλεσμα εάν οι εταιρείες γνώριζαν ότι οι ποινές να γίνονται γνωστές στο κοινό, είπε ο Βάλτερ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Απρίλιο.

«Δείχνει επίσης τι επιτυγχάνει η εποπτεία», είπε. «Το δίλημμα κάθε εποπτικής αρχής είναι: αν κάτι πάει στραβά, όλοι το μαθαίνουν. Αν κάτι αποτραπεί, κανείς δεν το μαθαίνει».

Τράπεζες ανοικτές στην εποπτεία

Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο ανοιχτές και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση, είπε. Εάν δεν υπάρχει συνεργασία, η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες επιτόπιες επιθεωρήσεις.

«Σε ακραίες περιπτώσεις, πρέπει να έχει την επιλογή να θεωρήσει κάποια άτομα υπεύθυνα και, εάν χρειαστεί, να τα απομακρύνει», είπε.

Αυτό απαιτεί ένα αποκαλούμενο καθεστώς ανώτερων διευθυντικών στελεχών, όπου η ευθύνη ανατίθεται σε άτομα που καθιστούν ευκολότερο τον εντοπισμό του υπαίτιου.

Η ελβετική κυβέρνηση κατέθεσε τον Απρίλιο 22 συστάσεις για τη βελτίωση της ρύθμισης του μεγάλου χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS, η οποία ανέλαβε την Credit Suisse (CS) μετά την κατάρρευση της τελευταίας, έχει ήδη επισημάνει ανησυχίες για τις πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς, με τον πρόεδρο Κολμ Κέλεχερ να λέει στο πρακτορείο Reuters ότι η απαίτηση για διατήρηση πρόσθετου κεφαλαίου ήταν η «λάθος λύση».

A logo is seen on the headquarters of Swiss bank UBS on Paradeplatz in Zurich, Switzerland March 16, 2023. REUTERS/Denis Balibouse

Βεντέτα FINMA με τη διοίκηση της UBS

Ο Βάλτερ της FINMA είπε ότι δεν ήθελε να ξεκινήσει μια «βεντέτα» με τη διοίκηση της UBS, αλλά είπε ότι απαιτούνται επαρκή κεφάλαια για να μειωθεί ο κίνδυνος και η έκταση μιας κρίσης στο μέλλον.

«Η κατανομή του κεφαλαίου εντός της τράπεζας είναι επίσης σημαντική, η οποία είναι κρίσιμη στη φάση σταθεροποίησης ή εξυγίανσης. Η κρίση της Credit Suisse αυτό έδειξε», δήλωσε ο Βάλτερ στην εφημερίδα.

«Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις αυξάνονται με την αύξηση του μεγέθους. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της διανομής κεφαλαίου: θέλουμε η μητρική εταιρεία να έχει αρκετό «μαξιλάρι» ώστε να μην γίνει εμπόδιο σε μια κρίση».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο