
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε «BBB+» από «BBB», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Παράλληλα, κάνει λόγο και για θετικές προοπτικές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις μειωμένες ευπάθειες σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς, την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς και τις ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις, που υποστηρίζονται από μια ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να οδηγεί σε συνεχείς βελτιώσεις το αξιόχρεο της χώρας.
Fitch: Τι δεν είδε στην Ελλάδα
Από εκεί και πέρα, ο οίκος υπογραμμίζει τα μειωμένα ρίσκο που αναδύονται από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς το πιστωτικό προφίλ του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να ενισχύεται χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, την αύξηση της κερδοφορίας και τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίου.
Μείωση κινδύνων
Ακόμη, σε συνδυασμό με τη σημαντική απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα την τελευταία δεκαετία, οι αναλυτές της Fitch θεωρούν ότι αυτό έχει μειώσει τους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα και γύρω από ενδεχόμενες υποχρεώσεις προς το δημόσιο.
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 7,9% στο τέλος του 2023, ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και από το ανώτατο όριο κοντά στο 50%.
Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον οίκο, λόγω της δυναμικής ανάπτυξης και των σταθερών προοπτικών για τις αγορές εργασίας και στέγασης.
Οι θετικές τάσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω υψηλότερων επιτοκίων, μεταφράστηκαν επίσης σε βελτιώσεις στις μετρήσεις φερεγγυότητας για τον τραπεζικό τομέα, με τον δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 να φθάνει το 21,5% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 16%.
Χρέος και πλεόνασμα
Ο οίκος επισήμανε ότι το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Κύπρο συνέχισε να μειώνεται πέρυσι, πλησιάζοντας πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης τις «πολύ ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις» της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει το 4,5%, το οποίο χαρακτήρισε «μακράν το υψηλότερο» μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμα.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 70,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 65,1% το 2025 χάρη στην υψηλή ανάπτυξη και τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αν και το επίπεδο του χρέους της Κύπρου εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να το μειώσει «με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς στην ευρωζώνη» και μεταξύ άλλων χωρών που αξιολογεί ο οργανισμός.


Latest News

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ