
Ελληνικό brand ρυζιού, που θα ενισχύσει την παρουσία του προϊόντος στις αγορές του κόσμου σχεδιάζει να «καλλιεργήσει» η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ).
«Το ελληνικό ρύζι έχει την τύχη να καταναλώνεται το 1/3 στην Ελλάδα και τα 2/3 να κατευθύνεται στις εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δυνατό ρύζι, το οποίο θα έχει καλύτερη τιμή, που θα την απολαμβάνει και ο παραγωγός. Για να το πετύχουμε αυτό ξεκινάμε από το τι ρύζι θέλουμε και ποιες αγορές έχουμε», εξηγεί στον ΟΤ ο νέος πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ Ιωάννης Αρναουτέλης, ο οποίος προέρχεται από τον μεταποιητικό κλάδο.
ΥπΑΑΤ: «Φρένο» στις ευνοϊκές εισαγωγές ρυζιού που περιέχει φυτοφάρμακο
Στόχος είναι όπως επισημαίνει ο κ. Αρναουτέλης, είναι «η δημιουργία μπράντα ελληνικό ρύζι, που θα φτάνει στα ράφια του εξωτερικού και θα αναγράφεται επάνω ότι είναι “from Greece”».
Το ελληνικό ρύζι, με μια παραγωγή που κυμαίνεται από 240.000 έως 280.000 τόνους, είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, διατηρώντας δυναμική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, κατατάσσοντας την χώρας μας από τις κορυφαίες (έχει την 3η θέση) σε παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί, με την Ιταλία και την Ισπανία.
Σχεδόν το 75% της ελληνικής παραγωγής είναι το μεσόσπερμο ρύζι (τύπου γλασσέ), το οποίο είναι καθαρά εξαγώγιμο, ακολουθεί η ποικιλία καρολίνα, η οποία καταναλώνεται περισσότερο στην Ελλάδα και μετά ακολουθούν τα μακρύσπερμα (τύπου νυχάκι) και τα κίτρινα.
«Οι αγορές που αποτελούν πλέον καθεστώς για μας είναι η λεκάνη της Μεσογείου και η Μέση Ανατολή. Αυτές είναι οι αγορές που έχουμε. Υπάρχει μεν και η Ευρώπη, αλλά θέλουμε διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού», σημειώνει ο κ. Αρναουτέλης, τονίζοντας ότι με τη δημιουργία μπράντα ελληνικού ρυζιού θα διασφαλιστεί καλύτερη τιμή, καθώς τα μεταφορικά έξοδα για τον κλάδο προς τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα αυξημένα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Είμαστε η άκρη της Μεσογείου. Επειδή έχουμε να κάνουμε με commodities και μετράει το λεπτό του λεπτού, θέλουμε να αναδείξουμε το προϊόν και ποιοτικά», λέει χαρακτηριστικά στον ΟΤ.

Τα νέα σχέδια
Για τον λόγο αυτό μπήκε στο «τραπέζι» από την μεταποίηση σε συνεργασία με τους αγρότες «να ξεκινήσουμε να φέρουμε καινούργιες ποικιλίες ρυζιού, αυτές που εμείς γνωρίζουμε σαν βιομηχανία και οι οποίες μπορούν να προωθηθούν στις αγορές συν την Ευρώπη. Έτσι, όταν έχουμε να κάνουμε με μια παραγωγή όπου το 75% είναι μεσόσπερμο, τότε πρέπει να προβάλλουμε το μεσόσπερμο. Να βρούμε δηλαδή συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού, με καλύτερες αποδόσεις ώστε ο παραγωγός να παίρνει περισσότερα κιλά ανά στρέμμα στην παραγωγή και καλύτερη τιμή».
Σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα σε νέες αγορές έχουν «παίξει» τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης για το ρύζι στην Ιορδανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μέχρι στιγμής έχει «τρέξει», όπως επισήμανε ο κ. Αρναουτέλης, η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.
«Τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης του ελληνικού ρυζιού είχαν επιτυχία», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ σημειώνοντας χαρακτηριστικά την σημαντικότητα της μεγάλης αγοράς της Ιορδανίας, η οποία καταναλώνει περίπου 150 χιλ. τόνους το χρόνο.
Μάλιστα, αντίστοιχα προγράμματα αναμένεται ότι θα «τρέξουν» από το 2025 από την ΕΔΟΡΕΛ, στοχεύοντας σε νέες αγορές.
Επόμενος στόχος μέσα στο 2025 είναι η ανάδειξη του ρυζιού ακόμα και στην Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Αρναουτέλης, «ο Έλληνας καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι η χώρα μας είναι παραγωγός ρυζιού και μεγάλος εξαγωγέας. Και θέλουμε αυτό να το διορθώσουμε, καθώς το δικό μας το μερίδιο το έχει …φάει το μακαρόνι».
Οι εισαγωγές
Σχεδόν πάνω από 86% των εισαγωγών ρυζιού στην ΕΕ το 2022 είναι από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, στις οποίες όμως χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα με διαφορετικά όρια απ’ ότι των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
«Το ευρωπαϊκό ρύζι έχει υψηλά στάνταρ σε προδιαγραφές για φυτοφάρμακα, τοξικά κτλ. Με τις εισαγωγές από τις τρίτες χώρες υπάρχει όμως θέμα, καθώς ελέγχεται για υπολείμματα βάση δείγματος μόνο το 5% με 10% των ποσοτήτων, ενώ ο έλεγχος των ορίων φυτοφαρμάκων δεν είναι τόσο αυστηρός όπως είναι για τα ευρωπαϊκά ρύζια», σημειώνει ο κ. Αρναουτέλης.
Μάλιστα, όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ, στους ελέγχους που γίνονται στα αρωματικά εισαγόμενα ρύζια, ο αριθμός με τις απορρίψεις φορτίων είναι μεγάλος, ενώ και οι υπόλοιπες εισαγόμενες ποικιλίες είναι ποιοτικές όπως είναι οι ελληνικές και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές. «Ναι μεν να γίνονται εισαγωγές, αλλά να μην είναι φθηνής και αμφιβόλου ποιότητας», τονίζει.
Οι προβλέψεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο
Με τις σπορές στις παραγωγικές περιοχές της χώρας να έχουν φτάσει στο τέλος τους, η καλλιέργεια του ελληνικού ρυζιού φαίνεται να προχωρά ομαλά καθώς μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Μάλιστα, στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, τα στρέμματα που μπαίνουν στην παραγωγή είναι περισσότερα κατά 10% με 15%. «Μας βοήθησαν οι κακές στιγμές του βαμβακιού και του καλαμποκιού, καθώς υπήρχε πτώση στην τιμή τους. Έτσι τα καλλιεργήσιμα στρέμματα αυξήθηκαν και πάμε για μια παραγωγή με επιπλέον 10% με 15% επιπλέον», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Αρναουτέλης.
Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα από την προηγούμενη σεζόν, αυτά κυμαίνονται στο 10% με στο 15%.
Το ελληνικό ρύζι καλλιεργείται σε μία έκταση περίπου 250.00 στρεμμάτων, με τη μεγαλύτερη παραγωγό περιοχή να είναι η Θεσσαλονίκη και οι όμοροι νομοί Πέλλας και Ημαθίας, ενώ ακολουθούν Σέρρες, Λαμία, Καβάλα, Έβρος και Μεσολόγγι.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ