Ευκαιρία για την πρόοδο της μείωσης του παγκόσμιου χάσματος των φύλων μπορεί να αποτελέσει το 2024 ως χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλές χώρες.
Αυτό διαπιστώνεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), σύμφωνα με την οποία, ενώ η παγκόσμια ανισότητα των φύλων είχε περιοριστεί οριακά τον περασμένο χρόνο, ο ρυθμός με τον οποίο αυτό επετεύχθη ήταν σημαντικά μικρότερος από ό, τι προηγουμένως. Τώρα υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 134 χρόνια, δηλαδή πέντε ολόκληρες γενιές, για να καλυφθεί το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων, έναντι 131 χρόνια το 2023.
Γυναίκες: Το έμφυλο χάσμα στις τεχνολογικές θέσεις εργασίας μειώνεται
Ωστόσο, ο σαρωτικός εκλογικός κύκλος του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να μειώσει αυτό το χάσμα, ενισχύοντας την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σφαίρα, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, σύμφωνα με το CNBC.
Τώρα είναι η ώρα για δράση
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2158 για ισοτιμία: η ώρα για αποφασιστική δράση είναι τώρα», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος στο WEF, σε σχετική ανακοίνωση.
Η 18η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιου Χάσματος των Φύλων του WEF αποτυπώνει τη μέτρηση της ισότητας των φύλων. Αξιολογεί τα κενά με βάση το φύλο σε τέσσερις τομείς: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, μορφωτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση, πολιτική ενδυνάμωση.
Η πολιτική συμμετοχή προσδιορίστηκε ως τομέας έντονης ανισορροπίας, παρά τη μέτρια βελτίωση σε τοπικό επίπεδο. Αλλά με περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει δικαίωμα ψήφου σε πολλές εκλογικές αν αναμετρήσεις φέτος, θεωρείται επίσης ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες.
«Με περισσότερες από 60 εθνικές εκλογές το 2024 και το μεγαλύτερο ποσοστό παγκόσμιου πληθυσμού να προσφεύγει στις κάλπες, η πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών και το γενικό χάσμα των φύλων θα μπορούσαν να βελτιωθούν», επισημαίνεται στην έκθεση.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί τόσο σε ανώτατο επίπεδο, με περισσότερες ηγετικές θέσεις για γυναίκες, όσο και μέσω πολιτικών που σχεδιάζονται για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό ανέδειξε την πρώτη του γυναίκα πρόεδρο Claudia Sheinbaum, της οποίας η εκστρατεία περιλάμβανε δεσμεύσεις για μείωση της βίας κατά των γυναικών.
Μία μέρα νωρίτερα, η Ισλανδία εξέλεξε την Halla Tomasdottir ως πρόεδρο. Στο βιογραφικό της περιλαμβάνεται η βελτίωση της εκπροσώπησης των γυναικών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Η Ευρώπη παραμένει μπροστά
Το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων ανέρχεται πλέον στο 68,5%, σημειώνοντας βελτίωση μόλις 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της μέτριας βελτίωσης στην οικονομική συμμετοχή και στις ευκαιρίες.
Παρά τα ορισμένα φωτεινά σημεία, η αργή και σταδιακή μείωση του χάσματος που επισημαίνεται στη φετινή Έκθεση υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια ανανεωμένη παγκόσμια δέσμευση για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, ιδιαίτερα σε οικονομικούς και πολιτικούς τομείς, τονίζει η Zahidi.
Η Ισλανδία κατατάσσεται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον κόσμο για 15η συνεχή χρονιά και η μόνη χώρα που έχει καλύψει το 93,5% του χάσματος των φύλων.
Ακολούθησαν στο top 10 η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Νικαράγουα, η Γερμανία, η Ναμίμπια, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Αν και καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων, οι δέκα πρώτες χώρες της κατάταξης έχουν καλύψει τουλάχιστον το 80% της διαφοράς τους.
Η Ευρώπη συνεχίζει να προηγείται σε περιφερειακό επίπεδο, με βαθμολογία ισότητας των φύλων 75%, ελαφρώς μπροστά από τη Βόρεια Αμερική που έχει επιτύχει ποσοστό 74,8%.
Η Λατινική Αμερική, που κατατάσσεται στην τρίτη θέση με βαθμολογία 74,2%, έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή εδώ και 18 χρόνια που καταρτίζεται ο δείκτης.
Η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός έχουν βαθμολογία 69,2%, ελαφρώς μπροστά από το 69,1% της Κεντρικής Ασίας, το 68,4% της Υποσαχάριας Αφρικής και το 63,7% της Νότιας Ασίας.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική κατέλαβαν την τελευταία θέση με 61,7%.
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis