Με μικτά πρόσημα έκλεισε και σήμερα η Wall Street, με τον Dow Jones και πάλι να αποδεικνύεται “βαρίδι” παρά το γεγονός ότι και τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού ενίσχυσαν περαιτέρω τις προσδοκίες για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,17% στις 38.647 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,23% στις 5.433 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 17.667 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού του Μαΐου υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 2,2%.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Το βλέμμα στη  Fed

Επίσης, τα σημερινά στοιχεία ακολουθούν επίσης της απόφασης πολιτικής της Federal Reserve. Η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά σημείωσε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τις προσδοκίες της για μείωση των επιτοκίων για το 2024 σε μία από τρεις.

«Η Fed άφησε όπως αναμενόταν την πολιτική αμετάβλητη, αλλά συνεχίζει να κρατά σχεδόν ανοιχτή την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων φέτος», σχολίασε ο James McCann, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στην abrdn. «Η καθοδική έκπληξη στον πληθωρισμό του καταναλωτή ήταν πιο ενθαρρυντική και δεν θα εκπλαγούμε αν βλέπαμε τις τιμές της αγοράς να συνεχίζουν να φλερτάρουν με πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων φέτος».

«Μπορούμε να εξαλείψουμε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων πλέον. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζει τις αποτιμήσεις μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων», σχολίασε από την πλευρά του ο Zachary Hill, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Horizon Investments. «Η βασική μας προσδοκία αυτή τη στιγμή είναι ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε υψηλότερα σε αγορές μετοχών».

Σε επίπεδο τίτλων, η Broadcom σημείωσε άνοδο 12%, αφού ο κατασκευαστής τσιπ ξεπέρασε τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο και ανακοίνωσε διάσπαση μετοχών 10 προς 1.

Από την άλλη, η Dave & Buster’s Entertainment υποχώρησε κατά 11% αφού τα έσοδα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, πέραν των τιμών παραγωγού, ανακοινώθηκε ο αριθμός των εποχικά προσαρμοσμένων αιτημάτων για το επίδομα ανεργίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 13.000 σε 242.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου. Η άνοδος ήταν υψηλότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 4.750 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στις 227.000. Το προκαθορισμένο εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουνίου, διαμορφώθηκε στο 1,2%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street